Η «υγιής σχέση» θα λέγαμε ότι αποτελεί τον όρο των ημερών, πολλοί άνθρωποι όμως έχουν διαφορετικές απόψεις για το πως ενδέχεται να μοιάζει. Οι υγιείς σχέσεις ενδέχεται να διαφοροποιούνται αρκετά από άτομο σε άτομο ή από ηλικία σε ηλικία, όλες όμως έχουν κάποιους κοινούς παρανομαστές.

Γνωρίζετε καλά ο ένας τον άλλον

Το να γνωρίζετε καλά το σύντροφό σας δεν έχει να κάνει μόνο με τα πόσα χρόνια μετράτε μαζί. Πρόκειται περισσότερο για μια βαθύτερη αίσθηση και γνώση του συντρόφου σας ως ανθρώπου. Οι σύντροφοι που γνωρίζουν πραγματικά ο ένας τον άλλον κατανοούν τους λόγους που κάνουν τα πράγματα όπως τα κάνουν, γνωρίζοντας τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του συνοδοιπόρου του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βρίσκετε σε όλα αλλά κυρίως επειδή γνωρίζετε σε βάθος το πρόσωπο που έχετε δίπλα σας, θα μπορείτε να κατανοήσετε τις συμπεριφορές του όπως και τον τρόπο που λειτουργεί.

Βαθιά σύνδεση

Ένα ακόμη σημάδι μιας υγιούς σχέσης είναι η αυθεντικότητα στις αλληλεπιδράσεις του ζευγαριού. Στην πράξη το βλέπετε όταν συζητάτε με τον σύντροφό σας και αναζητάτε τα κοινά σημεία για να λειτουργήσει η σχέση σας. Με το να είστε παρόντες στην σχέση σας, θωρακίζετε τον σύντροφό σας με ασφάλεια, απαραίτητη προϋπόθεση για να περνάτε όμορφα μαζί.

Καυγάδες με συζήτηση

Οι σύντροφοι μιας υγιούς σχέσης δεν καυγαδίζουν με προσβολές και άσχημους χαρακτηρισμούς. Αντίθετα είναι καλό να συζητούν όταν η ένταση θα έχει φύγει, ώστε να επικοινωνήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και όλα όσα νιώθουν. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές συζητούν για την επίλυση μιας διένεξης με αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό, ακούγοντας τον άλλο δίχως να ανεβάζετε τοίχους ή να γίνεστε επιθετικοί.

Αμοιβαίος σεβασμός

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης, διότι χωρίς αυτόν τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αυτό σημαίνει ότι σε μία υγιή σχέση ο σύντροφός σας δεν πρέπει να σας υποβιβάζει ή να σας υποβαθμίζει ανεξάρτητα από την συγκυρία ή το θέμα. Αντίθετα οι δυνατές σχέσεις είναι εκείνες, στις οποίες κυριαρχεί ο σεβασμός αφενός και ο θαυμασμός για εκείνον που έχουμε δίπλα μας αφετέρου.

Κοινή προσπάθεια

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική είναι η αμοιβαιότητα στην προσπάθεια. Για να λειτουργήσει η σχέση θα πρέπει και οι δύο να καταβάλλουν αμοιβαίες προσπάθειες ώστε να «συναντηθούν» κάπου στην μέση. Οι όμορφες σχέσεις θέλουν δουλειά, τόσο για να δημιουργηθούν όσο και για να διατηρηθούν, για αυτό θα πρέπει και οι δύο να είναι έτοιμοι να καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια, αφού ως γνωστόν «it takes two to tango».

Ακολουθήστε το στο Google News