Είτε μεγαλώνετε έναν μικρό βιβλιοφάγο που περιφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο με ένα μυθιστόρημα στο χέρι, είτε έναν λάτρη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που αφήνει το τηλεχειριστήριο μόνο για να επισκεφθεί την τουαλέτα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Το παιδί σας μοιάζει να έχει ορκιστεί πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ με τη σωματική άσκηση. Φυσικά, κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, και δεν υπάρχει περίπτωση – αλλά ούτε και λόγος – όλα τους να εξελιχθούν σε αθλητές. Ωστόσο, όλα έχουν ανάγκη από τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας την ημέρα.

Η άσκηση στην παιδική ηλικία ενισχύει την ανάπτυξη και την υγεία της καρδιάς, των πνευμόνων και των οστών, αυξάνει την ευλυγισία και συμβάλλει στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους. Ταυτόχρονα, έχει συνδεθεί με την μείωση του κινδύνου για αρκετές σοβαρές ασθένειες και χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ λειτουργεί ευεργετικά ως προς τη διάθεση αλλά και… τους βαθμούς των μικρών μαθητών! Πώς, λοιπόν, θα καταφέρετε να το πείσετε να κινηθεί;

Η σωστή δραστηριότητα

Αν γράψετε στο κολυμβητήριο ένα παιδί με πάθος για το μπαλέτο, το πιθανότερο είναι πως αντί να το ενθαρρύνετε, θα το αποτρέψετε από το να αθληθεί.

Κατάλληλο για ανηλίκους

Εκτός από την επιθυμία του, έχει τεράστια σημασία να λάβετε υπόψη σας και τις πρακτικές δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίσει αν δεν είναι σωματικά έτοιμο για το άθλημα που θα επιλέξετε.

Ασφαλές και άνετο περιβάλλον

Ο χώρος στον οποίο θα ασκείται πρέπει να είναι τέτοιος που να μην διατρέχει κινδύνους, αλλά και να μην αισθάνεται άβολα ή εκτεθειμένο. Αντίστοιχη σημασία έχουν και τα ρούχα που θα φορά, τα οποία δεν θα πρέπει να του προκαλούν δυσφορία.

Μαύρη οθόνη

Μειώνοντας το χρόνο που περνά μπροστά στην τηλεόραση ή το tablet του, θα το «ξεσηκώσετε» για παιχνίδια στη γειτονιά ή το πάρκο.

Δραστήρια παιχνίδια

Αντί για επιτραπέζια, αγοράστε του σχοινάκι και μπάλες ή εγκαταστήστε μια μικρή μπασκέτα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, αν διαθέτετε τον κατάλληλο χώρο.

«Διαβάστε» τις ανάγκες του

Αν δεν έχει εκδηλώσει από μόνο του την επιθυμία για κάποιο σπορ ή δραστηριότητα, αναρωτηθείτε: Όταν απολαμβάνει την κίνηση, αυτή είναι οργανωμένη ή ελεύθερη; Μήπως θα προτιμούσε μια ομαδική δραστηριότητα ή μια μορφή άσκησης μέσα από την οποία θα μαθαίνει πράγματα, όπως μια πολεμική τέχνη;

Πηγαίνετε στον παιδίατρο

Δεν αποκλείεται η άρνηση του παιδιού προς τη γυμναστική να προκύπτει από κάποια οργανική αιτία, όπως για παράδειγμα κάποια προδιάθεση για άσθμα που του προκαλεί δύσπνοια όταν συμμετέχει σε έντονες ασκήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η κολύμβηση αποτελεί ιδανική επιλογή.

Αφήστε του χρόνο

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, φροντίστε το πρόγραμμά του να μην το κρατά «καρφωμένο» σε μία καρέκλα. Ακόμη καλύτερα, συμπεριλάβετε την άσκηση στο πρόγραμμά του.

Τετράποδοι γυμναστές

Ένα κατοικίδιο θα κάνει το παιδί να κινηθεί χωρίς να καταλαβαίνει καν ότι ασκείται!

Fit γονείς

Όσο περισσότερο σας βλέπει να απολαμβάνετε τη γυμναστική, τόσο περισσότερο θα θέλει να δοκιμάσει.

Οικογενειακά παιχνίδια

Πηγαίνετε όλοι μαζί βόλτες στη φύση, πεζοπορήστε, κάντε ποδήλατο.

«Οικολογικές» μεταφορές

Επιλέξτε τα πόδια σας αντί για το αυτοκίνητο όσο συχνότερα μπορείτε. Έτσι θα ενθαρρύνετε το παιδί να μην δυσανασχετεί στην ιδέα της κίνησης.

Μην το παρακάνετε

Εξηγήστε του ότι η γυμναστική δεν πρέπει να το κάνει να πονάει και ενθαρρύνετέ το να κάνει διαλείμματα όποτε τα χρειάζεται.

Προσεκτικές διατυπώσεις

Μιλήστε του για την αξία της άσκησης, αλλά φροντίστε να εστιάσετε στο ζήτημα της υγείας και της ευεξίας. Μπορεί ακόμη να είναι μικρό, όμως αν του δημιουργηθεί η αίσθηση πως το βάρος του αποτελεί πρόβλημα, δεν αποκλείεται να του δημιουργηθούν προβλήματα αυτοπεποίθησης που θα το ακολουθούν για μια ζωή.