Ενα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, το οποίο απεικονίζει μια πολική αρκούδα «σημαδεμένη» με τον κωδικό T-34 στη ράχη της, έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το περίεργο βάψιμο με το μαύρο σπρέι θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του ζώου να αναμειχθεί με το περιβάλλον του και να κυνηγήσει το φαγητό του.

Σύμφωνα με το BBC, μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί σε ποια ακριβώς περιοχή της Αρκτικής Ρωσίας καταγράφηκαν αυτές οι εικόνες.

Το T-34 ήταν ένα τανκ που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην νίκη της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον Σεργκέι Κάβρυ, μέλος του WWF.

Υποψίες

Ο Κάβρυ δήλωσε ότι συνομίλησε με ντόπιους επιστήμονες που παρακολουθούν την άγρια ​​φύση στην περιοχή και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν μαρκάρει την αρκούδα με τέτοιο τρόπο.

Eνας επιστήμονας του Ινστιτούτου Βιολογικών Προβλημάτων του Βορρά δήλωσε ότι είναι απίθανο η αρκούδα να υποστεί αυτή τη διαδικασία χωρίς να έχει υποβληθεί σε νάρκωση. Οπως είπε, η αρκούδα δεν θα μπορούσε να ήταν σε κίνηση ή τουλάχιστον θα πρέπει να ήταν εντελώς ακίνητη όταν ψεκάστηκε, επειδή «οι χαρακτήρες είναι ομοιόμορφα γραμμένοι και έχουν το ίδιο μέγεθος».

Υπάρχουν υποψίες ότι το περιστατικό μπορεί να συνέβη στη απομακρυσμένη ρωσική περιοχή Νόβαγια Ζεμλιά, όπου ομάδα ειδικών είχε ναρκώσει νωρίτερα τις πολικές αρκούδες που είχαν περιπλανηθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Κόντσεφ εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να ξεπλυθούν τα σημάδια από το σώμα του ζώου και αυτό θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα, καθώς βασίζεται στο λευκό του τρίχωμα όταν κυνηγάει τα θηράματά του στα χιόνια και τους πάγους.

Οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν την προέλευση του βίντεο. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το συμβάν ενδεχομένως να συνδέεται με την οργή της τοπικής κοινωνίας για την αύξηση του αριθμού των πολικών αρκούδων σε κοινότητες της Αρκτικής Ρωσίας.