Η ροδόχρους ακμή είναι η ακμή που… δεν κοιτάει ηλικία, καθώς εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή μας και ουδεμία σχέση έχει με διάφορες εξάρσεις ακμής που μπορεί να περάσει κάποιος στην εφηβεία του.

Αυτό σημαίνει πως αν δεν είχες ακμή στην εφηβεία, δεν σημαίνει ότι τη γλίτωσες… Θα καταλάβεις τη ροδόχρου ακμή, όταν η επιδερμίδα σου αρχίζει και κοκκινίζει, χωρίς όμως να ξέρεις το γιατί. Αυτά, λοιπόν, που πρέπει να μάθεις για τις εξάρσεις ακμής και τη ροδόχρου νόσο είναι:

Η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Αυτό όμως δεν αποκλείει απαραίτητα τα σκουρόχρωμα δέρματα. Στις εξάρσεις της, προκαλεί έντονη ερυθρότητα στη μύτη, τα μάγουλα ή και το πηγούνι.

Η αλήθεια είναι πως παρουσιάζει αρκετά κοινά με την κοινή ακμή, γι’ αυτό θα πρέπει ο γιατρός που θα επιλέξεις να έχει εμπειρία και γνώση, ώστε να κάνει ασφαλή διάγνωση και να προσφέρει την κατάλληλη αγωγή για την επιδερμίδα που φανερώνει τάση ακμής, ακόμη κι αν η ροδόχρους ακμή δεν βρίσκεται στην έξαρσή της, όταν επισκεφτείς τον γιατρό.

Πρακτικά, η ροδόχρους ακμή οφείλεται στη δυσλειτουργία των δερματικών αδένων. Έτσι, οτιδήποτε πυροδοτεί την ακμή θα οδηγήσει σε κάποιο επεισόδιο με έξαρση.

Γι’ αυτό πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ακμής. Φυσικά, πολλά πράγματα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ένα από αυτά για την επιδερμίδα με τάση ακμής είναι η διατροφή. Τρόφιμα, λοιπόν, με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να πυροδοτήσουν την παραγωγή σμήγματος και να οδηγήσουν σε έξαρση της ροδόχρου ακμής.

Κάποια από αυτά τα τρόφιμα είναι: το λευκό ψωμί, τα κατεργασμένα δημητριακά, το λευκό ρύζι, τα πρέτζελ, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα κέικ και το γάλα.

Αν, λοιπόν, η επιδερμίδα πάσχει από τάσεις ακμής είναι σημαντικό να επενδύσεις σε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, καθώς και προϊόντα ολικής άλεσης. Από την άλλη, καλό είναι να αποφεύγεις το κόκκινο κρασί και οτιδήποτε μπορεί να «ανάψει» τη θερμοκρασία σου, όπως για παράδειγμα ένα πολύ ζεστό μπάνιο.

Άλλες αιτίες που προκαλούν εξάρσεις της ροδόχρου ακμής είναι:

  • Το αυξημένο άγχος
  • Η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και καυτερών τροφίμων
  • Η χρήση καλλυντικών με αλκοόλη
  • Η χρήση ελαίων μέντας και ευκαλύπτου
  • Ο χρόνιος βήχας

Τα συμπτώματα της επιδερμίδας με τάση ακμής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπιστούν με κάποια αγωγή. Μην αφεθείς μόνο σε προϊόντα που μπορούν να καταπραΰνουν την επιδερμίδα σου και να καλύψουν τα σημάδια. Δώσε στο δέρμα σου την προσοχή και τη θεραπεία που του αρμόζει!