Περικυκλωμένος από την οικογένειά του και φορώντας μια χειρουργική μάσκα, ο Eric James, λήπτης καρδιάς μιλά για τις δύσκολες στιγμές που προηγήθηκαν του δύσκολου χειρουργείου αλλά και για την ευγνωμοσύνη που νιώθει τόσο απέναντι στην οικογένεια του δότη, όσο και στον γιατρό Θεμιστοκλή Χαμογεωργάκη που κατάφερε να υλοποιήσει ένα ακόμη θαύμα.

Πέντε χειρουργεία πριν ακόμα την μεταμόσχευση

Συγκεκριμένα ο έλληνας γιατρός Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης διενήργησε, συνολικά πέντε χειρουργεία για την αλλαγή τριών βαλβίδων και την εμφύτευση μηχανών υποστήριξης, πριν ακόμα την μεταμόσχευση καρδιάς στον ασθενή του.

Ο Eric James, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, αναφέρει πως ένιωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το σώμα του, καθώς αισθανόταν έντονη κόπωση, τα πόδια του πρίζονταν ενώ δεν μπορούσε ούτε να φάει. Κατόπιν μερικών ιατρικών ραντεβού, ο James ενημερώθηκε ότι έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς και μάλιστα, σύντομα, αφού η καρδιά του, όπως αποκάλυψε, λειτουργούσε σε ποσοστό μόλις 10%.

Αυτό τον οδήγησε στο Νοσοκομείο Henry Ford και στον Θεμιστοκλή Χαμογεωργάκη, ο οποίος προετοιμάζοντάς τον για το χειρουργείο διαπίστωσε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν δύο βαλβίδες, να επισκευαστεί ακόμη μία όπως και να εμφυτευθούν δύο μηχανές υποστήριξης, πριν ακόμα διενεργήσει την μεταμόσχευση καρδιάς, που διήρκησε συνολικά δέκα ώρες.

Σχεδόν 150 μεταμοσχεύσεις καρδιάς

«Είμαστε χειρουργοί, ξέρουμε πώς να κάνουμε αυτές τις διαδικασίες και όλοι μαζί, πετύχαμε ένα όμορφο αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης στο vita.gr και στο αμερικάνικο Fox 2. Έχοντας πραγματοποιήσει σχεδόν 150 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην καριέρα του, υπογραμμίζει ότι η δουλειά του θα ήταν σχεδόν αδύνατη, αν δεν υπήρχαν οι δωρητές οργάνων, που χαρίζουν δώρα ζωής, σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναστήσουμε ανθρώπους καταδικασμένους σε θάνατο εξαιτίας της οργανικής βλάβης» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.