Έχετε ποτέ διαπιστώσει ότι ξαφνικά και χωρίς καμία αιτία, το παιδί σας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια τσάντα ξανά στο σχολείο ή απαιτεί συγκεκριμένα μολύβια; Ειδικότερα αν επιμένουν στα προαναφερθέντα, όπως και σε παρόμοια περαστικά, τότε μάλλον αυτή η συμπεριφορά είναι η συνέπεια της πίεσης που ενδεχομένως δέχονται από συμμαθητές τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα παιδιά βρίσκονται στο νηπιαγωγείο ή στην πρώτη τάξη αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά για τις απόψεις τους και ενδεχομένως μπορεί να προσπαθήσουν να πείσουν και τους φίλους τους να ενδιαφερθούν για τα ίδια πράγματα.

Η πίεση συνήθως σχετίζεται με δύο ζητήματα, αφενός τα υλικά αντικείμενα, όπως η σχολική τσάντα, τα ρούχα και τα τετράδια και αφετέρου με περισσότερο κοινωνικής φύσης θέματα, όπως μία σειρά ή ταινία στην τηλεόραση ή το χτένισμα των μαλλιών.

Ενημερώστε το από πριν

Ορισμένα παιδιά δεν βρίσκονται σε θέση να αναγνωρίσουν την πίεση από τους συμμαθητές τους όταν την δέχονται, ενώ άλλα μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητα. Εξοικειώστε το παιδί σας με την έννοια της πίεσης από τους συμμαθητές, μιλώντας για αυτήν και εξηγώντας του με παραδείγματα τι μπορεί να οριστεί ως πίεση και τι όχι, όπως και τον τρόπο που μπορεί να αντιδράσει όταν κάποιος φίλος του ξεπεράσει τα όρια. Με αυτόν τον τρόπο, όταν προκύψει ένα πιεστικό σχόλιο θα νιώσει σιγουριά, καθώς θα ξέρει ήδη τι πρέπει να πει για να το διαχειριστεί κατάλληλα.

Συμφωνίες – στην μέση

Μάθετε του από νωρίς ότι η χρυσή τομή, σχεδόν σε όλα, βρίσκεται στην μέση. Έτσι αν κάποιο άλλο παιδί προσπαθήσει να το κάνει να ασχοληθεί μόνο με μία δραστηριότητα, τότε θα μπορέσει να του προτείνει μία εναλλακτική, που θα εμπεριέχει στοιχεία που θα αρέσουν και στους δύο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι δεν έχει μόνο μία επιλογή στην οποία και πρέπει να υπακούσει ενώ θα καταφέρει να ξεφύγει από την πίεση εύκολα, δίχως να έρθει σε ρήξη.

Έξυπνες απαντήσεις

Το πείραγμα δεν είναι συνήθως μέρος της πίεσης που μπορεί να δεχθεί από τους συμμαθητές του αλλά συνήθως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους άλλους για να το πείσουν. Αν το παιδί σας πει ότι δέχεται πειράγματα ή άσχημα σχόλια για κάποια αντικείμενά του, δείξτε του τον τρόπο να απαντά έξυπνα, με ευγένεια και χωρίς να προσβάλλει το άλλο παιδί, μιας και δεν θέλετε να διογκωθεί το αρνητικό κλίμα αλλά να αποκλιμακωθεί. Έτσι το παιδί θα νιώθει σίγουρο για τις επιλογές του, δείχνοντας ότι δεν επηρεάζεται από τα όσα ακούει

Ακολουθήστε το στο Google News