Το σεξ (πρέπει να) είναι απολαυστικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ενέχει κινδύνους, ούτε ότι δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Τα κυριότερα προβλήματα που μπορούν να καταστρέψουν αυτή την εμπειρία – λαμβάνοντας ως δεδομένη την ενθουσιώδη συναίνεση των συμμετεχόντων – είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορούμε να τα αποφύγουμε και τα δύο μέσω της χρήσης ανδρικού προφυλακτικού. Αρκεί να μην κάνουμε κάποιο από τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στη χρήση προφυλακτικού

Τα μεταφέρουν στο πορτοφόλι

Οι περισσότεροι έχουμε υπάρξει ένοχοι αυτού του ατοπήματος. Αν και η τοποθέτηση του προφυλακτικού στο πορτοφόλι μας εξασφαλίζει πως θα είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι, δυστυχώς υπάρχει περίπτωση να του προκαλέσει πολύ σημαντική φθορά. Πρώτα από όλα, αν έρχεται σε επαφή με σκληρά αντικείμενα (όπως οι γωνίες των χρεωστικών μας καρτών) δεν αποκλείεται να τρυπήσει. Εκτός αυτού, αν μεταφέρουμε το πορτοφόλι στην τσέπη μας, η θερμότητα που δέχεται είναι ικανή να το καταστρέψει.

Δεν ελέγχουν την ημερομηνία λήξης

Ναι, τα προφυλακτικά έχουν μια αρκετά μακρινή ημερομηνία λήξης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κρατούν για πάντα. Φροντίστε να ελέγχετε πάντα τι αναγράφεται επάνω στη συσκευασία και, σε περίπτωση που η ημερομηνία έχει παρέλθει, μην το διακινδυνεύσετε.

Τα βάζουν ανάποδα

Είναι αρκετά εύκολο να καταλάβετε αν το προφυλακτικό έχει τοποθετηθεί από τη λάθος πλευρά, καθώς η εφαρμογή του θα είναι πιο δύσκολη. Ωστόσο, εξαιτίας του πάθους της στιγμής, δεν είναι σπάνιο οι άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται πως κάτι πηγαίνει στραβά, και να προσπαθούν να το… πείσουν να κατέβει. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, μην προσπαθήσετε να το γυρίσετε «από την καλή». Απλώς πετάξτε το και πάρτε ένα καινούργιο.

Ξεχνούν να «τσιμπήσουν» την άκρη του

Η ακρούλα που περισσεύει και η οποία δίνει στα προφυλακτικό το χαριτωμένο παρατσούκλι «σκουφάκια», δεν είναι διακοσμητική. Προορίζεται για να συλλέξει το σπέρμα. Αν δεν την πιέσετε κατά την εφαρμογή του προφυλακτικού, το σπέρμα μπορεί να κυλήσει μέχρι τη βάση του και να φτάσει μέχρι το σώμα σας.

Φοράνε διπλό προφυλακτικό για «επιπλέον ασφάλεια»

Στην πραγματικότητα, αυτή η διπλή προστασία γυρνάει μπούμερανγκ, καθώς η τριβή μεταξύ τους αυξάνει τις πιθανότητες να σπάσουν. Και τα δύο.

Κολλούν ο ένας στον άλλο μετά τον οργασμό

Η αγκαλιά μεταξύ δυο ενωμένων σωμάτων αμέσως μετά τον οργασμό μπορεί να σας φαίνεται υπέροχη, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, καθώς το πέος χάνει τη στύση του, το σπέρμα να κυλήσει έξω από το προφυλακτικό. Δεν είναι απίθανο, μάλιστα, το προφυλακτικό να φύγει τελείως και να μείνει μέσα στο σώμα σας.

Χρησιμοποιούν λάθος λιπαντικό

Το λιπαντικό μπορεί να απογειώσει τη σεξουαλική σας ζωή. Ωστόσο, εκείνα που έχουν ως βάση το λάδι έχουν την ιδιότητα να διασπούν το λάτεξ, αυξάνοντας τις πιθανότητες το προφυλακτικό να σπάσει. Ακόμη και αν δεν έχετε αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι τώρα με το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο ατύχημα στο μέλλον.

Τα επαναχρησιμοποιούν

Ίσως σας ακούγεται περίεργο – για την ακρίβεια: ελπίζουμε να σας ακούγεται περίεργο – όμως αρκετοί άνθρωποι πλένουν και επαναχρησιμοποιούν τα προφυλακτικά. Δυστυχώς, αυτή η τακτική δεν εξασφαλίζει την προστασία τους. Για την ακρίβεια, ακόμη και αν διακόψετε για λίγο την επαφή ή μεταβείτε από κολπική σε πρωκτική επαφή, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα καινούργιο προφυλακτικό.

Επιλέγουν λάθος μέγεθος

Αν και τα προφυλακτικά που κυκλοφορούν ευρέως καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα μεγεθών πέους, δεν είναι κατάλληλα για όλους τους άνδρες. Ένα πολύ σφιχτό προφυλακτικό ενδέχεται να σπάσει, αλλά και να προκαλέσει δυσφορία σε εκείνον που το φοράει, ενώ αν είναι πολύ μεγάλο μπορεί να βγει κατά τη διάρκεια της επαφής. Αν παρατηρήσετε ότι ο σύντροφός σας δεν επιλέγει προφυλακτικά με τη σωστή εφαρμογή, είναι σημαντικό να του το πείτε όσο αμήχανα και αν αισθάνεστε. Έπειτα, μπορείτε να αναζητήσετε εκείνα που θα έχουν το κατάλληλο μέγεθος.

Θεωρούν ότι τους απαλλάσσει από τις εξετάσεις

Τα προφυλακτικά είναι συνήθως επαρκή για την προστασία μας από τα ΣΜΝ. Το «συνήθως», όμως, δεν είναι αρκετό. Εκτός από τις πιθανές αστοχίες υλικού, αρκετά ΣΜΝ δεν μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών, αλλά και από την απλή επαφή του δέρματος. Μεταξύ αυτών ανήκουν ο έρπης, ο ιός HPV, οι ψείρες των γεννητικών οργάνων, αλλά και η σύφιλη.