Ήρθε η στιγμή να το φωνάξουμε: η βιταμίνη Ε είναι ο αφανής ήρωας του skincare.

Παρά το γεγονός ότι συχνά εκτοπίζεται από τις βιταμίνες Β και C, έχει πολλά οφέλη για το δέρμα, τα οποία περιλαμβάνουν -αλλά δεν περιορίζονται- τη δυνατότητά της να καταπολεμά τη φθορά από τον ήλιο και να κρατάει την επιδερμίδα νεανική και σφριγηλή.

Ας δούμε, λοιπόν, όσα πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη Ε.

Τι είναι η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες από ελεύθερες ρίζες.

Σε ένα κάπως πιο τεχνικό επίπεδο, η βιταμίνη Ε, επίσης γνωστή ως τοκοφερόλη, αναφέρεται σε μια οικογένεια ενώσεων και είναι το όνομα για μια ομάδα λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών. Τα πιο συνηθισμένα στην περιποίηση της επιδερμίδας είναι οι α-τοκοφερόλη και η οξική τοκοφερόλη.

Πώς ωφελεί το δέρμα η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε έχει πολλά επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη για το δέρμα όταν χρησιμοποιείται τοπικά.

Εκτός από τη δυνατότητά της να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και να προλαμβάνει τα σημάδια γήρανσης (όπως το μειωμένο κολλαγόνο και τις λεπτές γραμμές), η βιταμίνη Ε δρα επίσης προστατευτικά και ενισχύει την κυτταρική αναδόμηση, καταπολεμώντας τη φθορά από τον ήλιο.

Οι δυνατότητες άμβλυνσης της υπεριώδους ακτινοβολίας ενισχύονται ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C, γεγονός που αυξάνει την απορρόφησή της.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η βιταμίνη Ε έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εμφάνιση υπερχρωματισμού (ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε μορφή λαδιού), ραγάδων και ουλών.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι βοηθά στην καθυστέρηση της εμφάνισης ρυτίδων και συμβάλει στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας χαρίζοντας μια λαμπερή, ενυδατωμένη όψη.

Τι είδους προϊόντα περιέχουν βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι συνήθως διαθέσιμη σε μορφή λαδιού και κρέμας.

Ενώ υπάρχουν ειδικά προϊόντα με ισχυρότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε, είναι επίσης μια κοινή προσθήκη σε πολλές αντιγηραντικές κρέμες, ορούς, μάσκες προσώπου και αντηλιακά (σε χαμηλότερη δόση) και συχνά συνδυάζεται με βιταμίνη C για αυξημένη απορρόφηση.

Ποιοι πρέπει να τη χρησιμοποιούν και ποιοι να την αποφεύγουν

Παρά τα πολλά προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, η περιποίηση του δέρματος με βιταμίνη Ε δε συνιστάται για όλους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι έχουν πολύ λιπαρό, ευαίσθητο ή δέρμα με τάσεις ακμής μπορεί να δουν ότι η τοπική εφαρμογή λαδιού βιταμίνης Ε επιδεινώνει την κατάσταση του δέρματός τους.

Αν και είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, η τοπική εφαρμογή βιταμίνης Ε μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του δέρματος, κνησμό ή εξάνθημα.

Ωστόσο, η βιταμίνη Ε είναι πολύ ασφαλής και λειτουργεί εξαιρετικά όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C (ή χρησιμοποιείται σε ένα προϊόν που έχει και τα δύο).

Όσοι έχουν περιστασιακά ευαίσθητο δέρμα μπορούν να επωφεληθούν καλύτερα από μια ενυδατική κρέμα που περιέχει βιταμίνη Ε σε σύγκριση με έναν πολύ συμπυκνωμένο ορό ή κάποιο λάδι.

Ο ρόλος της διατροφής

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την κακή υγεία του δέρματος. Τα καλά νέα είναι ότι εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα και έτσι μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή σας.

Μερικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια και το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, τα φυτικά λάδια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το αβοκάντο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε, ωστόσο είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από γιατρό, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.