Χάρη στις γνώσεις μας σχετικά με τον επιδερμικό φραγμό -και τους παράγοντες που τον βλάπτουν- δίνουμε μεγάλη σημασία στα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε, ειδικά όσον αφορά στα οξέα που περιλαμβάνουμε στη ρουτίνα περιποίησής μας.

Και ενώ το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ κάνουν θαύματα για τις περισσότερες από εμάς, η κατάχρησή τους μπορεί να αφήσει το δέρμα μας ερεθισμένο και να αποδυναμώσει τον επιδερμικό φραγμό. Για να μην αναφέρουμε ότι δεν είναι πάντα κατάλληλα για όσες έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Έτσι έρχεται στη συζήτηση το γαλακτικό οξύ, ο υπερήρωας του ευαίσθητου δέρματος που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποτρέπει τις δυσχρωμίες, χωρίς να ερεθίζει.

Αν σκέφτεστε να εντάξετε το γαλακτικό οξύ στο skincare σας, ορίστε όσα χρειάζεται να ξέρετε.

Τι είναι το γαλακτικό οξύ

Η Κλεοπάτρα θεωρείται η πρώτη που «ανακάλυψε» τις ευεργετικές ιδιότητες του γαλακτικού οξέος απολαμβάνοντας το μπάνιο της μέσα σε γάλα.

Το γαλακτικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των άλφα υδροξυοξέων (ΑΗΑ) και αποτελεί ένα μεγάλο και ήπιο μόριο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γαλακτικό οξύ συνενώνεται με το ανώτερο επίπεδο της επιδερμίδας χωρίς να διεισδύει βαθιά και δημιουργεί κεραμίδια, τα ελαιώδη μόρια που παίζουν βασικό ρόλο στη συγκράτηση της μέγιστης ενυδάτωσης στο δέρμα.

Ποια είναι η δράση του στο δέρμα

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα το γαλακτικό οξύ διεγείρει την απολέπιση των κυττάρων που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, παρεμβαίνοντας στη σύνδεση μεταξύ τους. Αυτή η διαδικασία απομακρύνει το θαμπό, τραχύ δέρμα και ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, χαρίζοντας έτσι νεανικό και τονωμένο δέρμα.

Το γαλακτικό οξύ έχει πολλαπλή δράση: αυξάνει τα κεραμίδια στον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, αυξάνει τη συγκράτηση υγρασίας και αποτρέπει τον χρωματισμό του δέρματος.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείται;

Αν και το γαλακτικό οξύ είναι ένα από τα πιο ήπια οξέα που μπορείτε να βρείτε, θα πρέπει να αποφεύγετε την καθημερινή χρήση του. Μία έως δύο φορές την εβδομάδα είναι το καλύτερο για τους περισσότερους τύπους δέρματος.

Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα;

Όπως προαναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι το γαλακτικό οξύ είναι ένα από τα πιο ήπια οξέα, η κατάχρησή του ή η χρήση ενός προϊόντος με υψηλή συγκέντρωση σε αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος. Η υψηλότερη συγκέντρωση σε οξέα, αν και μπορεί να είναι πιο δραστική, ενδέχεται να ερεθίσει την επιδερμίδα, προκαλώντας ερυθρότητα και φλεγμονή.

Για να επιλέξετε το σωστό προϊόν με γαλακτικό οξύ για εσάς, θα πρέπει να κοιτάξετε τόσο για την περιεκτικότητα του προϊόντος σε γαλακτικό οξύ όσο και για τα επίπεδα pH της φόρμουλας. Αναζητήστε ένα προϊον με συγκέντρωση 10% ή λιγότερο και pH 3.5-4.0.

Σε ποιους τύπους δέρματος ταιριάζει

Το γαλακτικό οξύ είναι ιδανικό για το ώριμο, το ακνεϊκό και το ευαίσθητο δέρμα. Πρόκειται για ένα οξύ που βελτιώνει την εικόνα σχεδόν κάθε επιδερμίδας, συμπεριλαμβανομένης της ακνεϊκής.

Τι το ιδιαίτερο έχει το γαλακτικό οξύ;

Ενώ το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ επηρεάζουν τα στρώματα της επιδερμίδας με όμοιο τρόπο, υπάρχουν μερικά μοναδικά πρόσθετα οφέλη όσον αφορά στο δεύτερο.

Το γαλακτικό οξύ διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου, βελτιώνει την υφή του δέρματος, την εμφάνιση ρυτίδων και παράλληλα μειώνει τον αποχρωματισμό του δέρματος, καταπολεμώντας τις υπερμελαγχρώσεις του. Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ ταιριάζει σε όλες τις επιδερμίδες, κάτι το οποίο δεν ισχύει για πολλά άλλα οξέα.

Ακολουθήστε το στο Google News