Η ιστορία της ξεκινάει πολλούς αιώνες πριν: Από την Αρχαία Ρώµη όπου χρησιµοποιούσαν ένα µείγµα από ασβέστη και ξίδι ως την Αρχαία Κίνα και την Ιαπωνία όπου πούδρα ήταν ένα είδος αλεσµένου ρυζιού. Αργότερα, στην Ευρώπη του Μεσαίωνα η κατάλευκη επιδερµίδα ήταν δείγµα αριστοκρατικής καταγωγής.

Ετσι, πολλές γυναίκες άπλωναν στο πρόσωπό τους µια σύνθεση από λευκό µόλυβδο και αρσενικό. Η σύνθεση ήταν θανατηφόρα για πολλές, που αποτέλεσαν κυριολεκτικά τα πρώτα fashion victims (θύµατα της µόδας) στην ιστορία.

Τον 19ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα τη χρησιμοποιούσαν μόνο οι γυναίκες αμφιβόλου ηθικής, όπως οι χορεύτριες, οι ηθοποιοί και οι πόρνες. Αργότερα, οι ευκατάστατες γυναίκες χρησιμοποιούσαν χαρτιά πούδρας για να απομακρύνουν το περιττό σμήγμα και τις γυαλάδες, ώσπου το μακιγιάζ και η αλαβάστρινη επιδερμίδα έγιναν μόδα από τις σταρ του βωβού κινηματογράφου.

Τις δεκαετίες 1920-1930 η πούδρα μετατράπηκε σε χλιδάτο αξεσουάρ μακιγιάζ και θρυλικοί οίκοι κοσμημάτων, όπως οι Tiffany, Van Cleef & Arpels και Cartier, σχεδίαζαν τις θήκες τους. Από τότε μέχρι σήμερα η πούδρα έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο βασικά προϊόντα του μακιγιάζ και δεν λείπει σχεδόν από κανένα γυναικείο νεσεσέρ.

Τα είδη της

Η πούδρα κατηγοριοποιείται ανάλογα με την υφή και τον ρόλο της. Υπάρχει η στέρεη μορφή (compact powder) και η σκόνη (loose powder). Η στέρεη χαρίζει ματ τελείωμα, σταθεροποίηση στο μακιγιάζ και διάρκεια. Η loose είναι πιο διάφανη και ανάλαφρη. Τέλος, ανάλογα με τον ρόλο της χωρίζεται σε Setting Powder και Finishing Powder.

Setting Powder

Το αγαπημένο προϊόν μακιγιάζ για όσες έχουν λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα. Η setting powder χαρίζει σταθεροποίηση και ματ αποτέλεσμα στο κονσίλερ και το μέικ απ. Συνήθως εφαρμόζεται τοπικά στη ζώνη Τ του προσώπου (μέτωπο – μύτη – πιγούνι), εκεί δηλαδή όπου παρατηρείται περισσότερη λιπαρότητα.

Tip: Με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι τοποθετήστε την πούδρα ταμποναριστά στα σημεία με υπερβολικές γυαλάδες. Προσοχή: Αποφύγετε να την τοποθετήσετε σε ξηρές περιοχές ή πάνω σε ρυτίδες γιατί θα τις κάνει να φαίνονται πιο έντονες.

Finishing Powder

‘Η αλλιώς πούδρα φινιρίσματος. Λειτουργεί σαν «φίλτρο» τελειοποίησης σε ένα ολοκληρωμένο λουκ μακιγιάζ χαρίζοντας ένα φρέσκο, φυσικό αποτέλεσμα. Μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, των πόρων και των ατελειών και χαρίζει συνολική λάμψη στο πρόσωπο. Συνήθως είναι διάφανη και σε μορφή σκόνης.

Τip: Απλώστε τη με ένα μεγάλο πινέλο σε όλο το πρόσωπο.

Αλλο είδος πούδρας είναι το must του καλοκαιριού, μπρόνζερ που εφαρμόζεται και χωρίς μακιγιάζ για να χαρίσει ηλιοκαμένη όψη στην επιδερμίδα καθώς και η αντηλιακή πούδρα με δείκτη SPF που προστατεύει από τον ήλιο. Μπορείτε να φορέσετε μπρόνζερ ακόμη και τον χειμώνα.

Setting powder – Setting spray: Ποια η διαφορά τους

Για τη σταθεροποίηση του μακιγιάζ υπάρχει ένα ακόμη προϊόν που δεν πρέπει να το συγχέουμε με την πούδρα. Εκτός από την ειδοποιό διαφορά, που είναι η σύστασή τους (η πούδρα είναι στέρεη ενώ το setting spray υγρό), η πούδρα εφαρμόζεται μετά το μέικ απ και το κονσίλερ για να προσφέρει μακρά διάρκεια, ενώ το setting spray είναι ένα ανάλαφρο spray το οποίο μέσω της υγρασίας ενσωματώνει την περιττή ποσότητα πούδρας στην επιδερμίδα και δίνει πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Τips εφαρμογής

  • Η πούδρα πρέπει να συμφωνεί με τον τόνο της επιδερμίδας ώστε το αποτέλεσμα να μη μοιάζει αφύσικο.
  • Για την εφαρμογή της setting powder χρησιμοποιήστε ένα πινέλο όπως εκείνο του ρουζ, για να ελέγχετε απόλυτα τα συγκεκριμένα σημεία που θα την τοποθετήσετε.
  • Απλώνετε λίγη ποσότητα στη ζώνη Τ του προσώπου, ώστε να μη φαίνεται και το αποτέλεσμα να μοιάζει απολύτως φυσικό.

Για να καλύψετε ατέλειες

  • Αφού απλώσετε το μέικ απ και την πούδρα, απλώστε κονσίλερ στις ατέλειες με ένα μικρό πινέλο.
  • Με την άκρη του δαχτύλου ταμπονάρετε το κονσίλερ ώστε να κάνετε blending, δηλαδή η απόχρωση του κονσίλερ να ενσωματωθεί στον συνολικό τόνο της επιδερμίδας.
  • Ολοκληρώστε με άλλη μία εφαρμογή της πούδρας.
  • Επαναλαμβάνετε την παραπάνω διαδικασία μέχρις ότου η ατέλεια καμουφλαριστεί.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κα Χαρά Παπανικολάου, make up arist