Η ερωτική διαδικασία είναι κάτι που επειδή το κάνουμε συχνά, ή σπάνια, θεωρείται μια κανονικότητα χωρίς ωστόσο να έχουμε σκεφτεί ποτέ «γιατί άραγε θέλουμε να κάνουμε σεξ;».

Βιολογία

«Είμαστε προγραμματισμένοι να το κάνουμε», λέει ο θεραπευτής του σεξ Ρίτσαρντ Α. Καρρόλ, καθηγητής ψυχιατρικής στο Northwestern University και καθηγητής συμπεριφορικών επιστημών. «Η ερώτηση γιατί οι άνθρωποι κάνουν σεξ είναι σαν να ρωτούμε γιατί τρώνε. Οι εγκέφαλοί μας έχουν σχεδιαστεί για να μας παρακινήσουν προς αυτή τη συμπεριφορά».

Η ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» για το σεξ, αντανακλά μια εξελικτική προοπτική, σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης Elaine Hatfield. «Οι εξελικτικοί θεωρητικοί επισημαίνουν ότι η επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις είναι προγραμματισμένη προκειμένου να προωθηθεί η επιβίωση των ειδών», λέει.

«Οι πολιτισμικοί θεωρητικοί τείνουν να επικεντρώνονται στους πολιτιστικούς και προσωπικούς λόγους που οι άνθρωποι έχουν (ή αποφεύγουν) το σεξ. Οι πολιτισμοί διαφέρουν σημαντικά σε ό,τι θεωρούνται  «κατάλληλοι» λόγοι για να κάνουν ή να αποφεύγουν το σεξ.

Γιατί όμως κάνουμε σεξ;

Γιατί αναζητάς το σεξ; Τα κίνητρα γενικά εμπίπτουν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες, σύμφωνα με τους ψυχολόγους της UT-Austin, οι οποίοι ρώτησαν περισσότερους από 1.500 φοιτητές για τις σεξουαλικές τους συμπεριφορές και εμπειρίες:

Φυσικοί λόγοι: Ευχαρίστηση, ανακούφιση από το άγχος, άσκηση, σεξουαλική περιέργεια ή έλξη σε ένα άτομο. Αιτίες που βασίζονται σε στόχους: Για να κάνετε ένα μωρό, να βελτιώσετε την κοινωνική κατάσταση (για παράδειγμα, να γίνετε δημοφιλής) ή να αναζητήσετε εκδίκηση.

Συναισθηματικοί λόγοι: Αγάπη, δέσμευση ή ευγνωμοσύνη. Λόγοι ανασφάλειας: Για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση, κρατάτε έναν σύντροφο από το να αναζητάτε σεξουαλική επαφή αλλού ή να αισθάνεστε την αίσθηση του καθήκοντος ή της πίεσης (για παράδειγμα, ένας σύντροφος επιμένει να κάνει σεξ).