Όλες οι σχέσεις χρειάζονται φροντίδα για να δυναμώνουν μέσα στο χρόνο, έτσι και ο δεσμός σας με τα παιδιά. Δεν χρειάζεται να κάνετε απαραιτήτως κάτι μεγάλο, αρκεί να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, συζητώντας και απολαμβάνοντας πράγματι ο ένας την παρουσία του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο η επικοινωνία σας γίνεται καλύτερη, η συναισθηματική ασφάλεια ενισχύεται και τα παιδιά νιώθουν πιο άνετα να σας ανοιχθούν.

Φάτε μαζί

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να βρείτε μια κοινή ώρα καθημερινά, ώστε να φάτε μαζί μεσημεριανό ή βραδινό, θα ήταν καλό να προγραμματίσετε κάποια οικογενειακά γεύματα, όπου όλοι συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι για να βοηθήσουν, να φάνε και να περάσουν όμορφα. Ακόμα και η προετοιμασία του γεύματος, μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική διαδικασία και μια ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν, ξεκινώντας από τα βασικά. Η διασκέδαση μαζί με τα παιδιά αποτελεί το κλειδί για να παραμείνετε συνδεδεμένοι μαζί τους.

Μιλήστε για την ημέρα σας

Όπως και το δείπνο, έτσι και η ώρα λίγο πριν κοιμηθούν αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσετε τόσο για την ημέρα τους όσο και για την δική σας. Μπορείτε να τους θέσετε ερωτήσεις που θα τα παρακινήσουν να σας αφηγηθούν την ημέρα τους λεπτομερώς. Στην συνέχεια είναι σημαντικό να μιλήσετε και για την δική σας ημέρα, αναφέροντας λεπτομέρειες όπως τι καταφέρατε, ποιο πρόβλημα αντιμετωπίσατε όπως και τον τρόπο επίλυσής τους. Όταν επιλέγεται να μοιραστείτε προσωπικές λεπτομέρειες με τα παιδιά, τους δείχνετε ότι εκτιμάτε την κρίση τους και ότι τα εμπιστεύεστε, γεγονός που ενδυναμώνει την σχέση σας.

Παίξτε μαζί τους

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την σύνδεση με το παιδί είναι μέσα από την διασκέδαση, οπότε παίξτε του. Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα αποφασίσετε, ακόμα και η ενασχόληση με ένα απλό επιτραπέζιο μπορεί να σας φέρει περισσότερο κοντά απ΄όσο πιστεύετε. Παράλληλα του δίνετε την ευκαιρία να εξελίξει τις κοινωνικές του δεξιότητες, ιδιαίτερα σημαντικό εφόδιο για το μέλλον του.

Να τα σέβεστε και να αναμένετε το ίδιο

Τα παιδιά ορισμένες φορές μπορεί να βγαίνουν εκτός ορίων και σίγουρα θα κάνουν λάθη γιατί τώρα μαθαίνουν. Πρέπει ωστόσο να έχετε κατά νου ότι θα είναι καλό να τους συμπεριφέρεστε με σεβασμό, καθώς είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα με την πειθαρχία. Ακόμα και αν το παιδί σας κάνει κάτι που είναι εκτός των ορίων που έχετε θέσει, μπορείτε να του υπενθυμίσετε τα όρια που έχετε συμφωνήσει, με αγάπη, διατηρώντας ένα ήπιο και ψύχραιμο τόνο. Οι φωνές και η σωματική τιμωρία, εξάλλου, έχουν αποδειχθεί όχι μόνο ως οι λιγότερο αποτελεσματικές πρακτικές αλλά μπορούν να βλάψουν τόσο το παιδί όσο και την σχέση σας μαζί του.