Η ερωτική επικοινωνία είναι κάτι που αφορά κάθε αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων που κάνουν σεξ, είτε στο πλαίσιο της σχέσης, είτε στο πλαίσιο απλά του σεξ.

Τι είναι η σεξουαλική επικοινωνία;

Η σεξουαλική επικοινωνία ορίζεται συνήθως ως ο βαθμός στον οποίο τα άτομα μπορούν να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με το σεξ (π.χ. φιλιά, στοματικό σεξ, σεξουαλική επαφή). Τα άτομα με υψηλότερες δεξιότητες σεξουαλικής επικοινωνίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και να ξεκινήσουν τις προτιμώμενες συμπεριφορές τους.

Ένα υψηλό επίπεδο σεξουαλικής επικοινωνίας σημαίνει συχνά ότι τα άτομα όχι μόνο αποκαλύπτουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις αλλά και είναι αρκετά δυνατά για να ζητήσουν από τους συντρόφους τους να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους.

Γιατί η σεξουαλική επικοινωνία είναι τόσο σημαντική;

Οι μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική επικοινωνία συσχετίζεται θετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι η σεξουαλική επικοινωνία -ιδίως η δυνατότητα να ζητάμε συγκεκριμένες πράξεις- είναι ένας μεσολαβητής μεταξύ της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης και της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επικοινωνίας συσχετίζονται θετικά με περισσότερους οργασμούς και την υψηλότερη συχνότητα σεξουαλικής επαφής. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό ισχύει και για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια δεν έχουν ιδιάζουσα σεξουαλική επικοινωνία;

Είναι πολύ κοινό να πιστεύουμε ότι οι καλές δεξιότητες επικοινωνίας απαιτούν χρόνο και προσπάθεια. Μαθαίνουμε τις ανάγκες του άλλου με την πάροδο του χρόνου και γινόμαστε εξειδικευμένοι στην έκφραση των αναγκών μας αφού επενδύσουμε όλο και περισσότερες προσπάθειες σε αυτό. Έτσι, ο γάμος πρέπει να είναι τέλειος για την ανάπτυξη σεξουαλικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, σωστά;

Το θέμα είναι ότι η συνήθεια και η ρουτίνα όταν ειδικά περνάνε τα χρόνια, κάνουν ένα ζευγάρι να νιώθει οικείο από τη μία, αλλά από την άλλη να μην ανοίγεται εντελώς στο θέμα του σεξ διότι το έχει κάνει η συνήθεια να μη μιλάει για αυτό.