Μήπως «δανείζεστε» τα καλλυντικά της συντρόφου σας; Δεν είστε ο µόνος. Το 64% των ανδρών δε θεωρούν σηµαντικό το κοµµάτι της περιποίησής τους, σύµφωνα µε στατιστικές της Mintel. Ανάµεσα σε αυτούς ήταν κάποτε και ο David Beckham: «Παλιότερα συνήθιζα να χρησιµοποιώ τα καλλυντικά της Victoria, γιατί ήξερα ότι είχε τα καλύτερα. Η έντονη προπόνηση και η διαφορά του κλίµατος σε κάθε χώρα που πήγαινα να εγκατασταθώ – από το Μάντσεστερ στη Μαδρίτη και από το Μαϊάµι στο Los Angeles – ταλαιπωρούσαν την επιδερµίδα µου και το ένιωθα» λέει. «Ετσι, στα 38 µου αποφάσισα να πάρω στα σοβαρά την περιποίησή µου» έχει δηλώσει ο πρώην star του διεθνούς ποδοσφαίρου και νυν επιχειρηµατίας που έχει δηµιουργήσει τη δική του µάρκα καλλυντικών, House 99 by David Beckham. «Οταν φροντίζεις τον εαυτό σου, νιώθεις καλύτερα και φαίνεσαι καλύτερα» λέει.

Αραγε πόσος χρόνος χρειάζεται για μια ολοκληρωμένη ανδρική περιποίηση μετά τη γυμναστική; «Η δική μου διαρκεί μόλις 7 λεπτά» αποκαλύπτει ο Beckham. Δεν είναι πολύς χρόνος για να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, σωστά; Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τη σύντομη διαδικασία περιποίησης που μπορείτε να ακολουθήσετε μετά το γυμναστήριο, καθώς και κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Πριν από τη γυμναστική

  • Αλλάζετε παπούτσια όταν μπαίνετε στο γυμναστήριο για να μη μεταφέρετε μικρόβια και βρωμιές στον χώρο.
  • Εχετε πάντα μαζί σας μια καθαρή πετσέτα για να απορροφά τον ιδρώτα όπου κι αν κάθεστε.
  • Πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ώστε να μη μεταφέρετε μικρόβια και ρύπους στα όργανα γυμναστικής που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Προτού ξεκινήσετε την προπόνηση βεβαιωθείτε ότι φοράτε καθαρά ρούχα, έχετε καθαρά νύχια και έχετε βάλει αποσμητικό.
  • Αν είστε άρρωστος, αποφύγετε το γυμναστήριο, όχι μόνο γιατί δεν θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε σύντομα, αλλά και γιατί κινδυνεύουν και οι συναθλούμενοί σας.

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής

  • Μην ακουμπάτε με γυμνό δέρμα πάνω στα όργανα γυμναστικής. Βάζετε πετσέτα.
  • Αν αντιληφθείτε κάποια κακοσμία ιδρώτα, κάντε ένα διάλειμμα και ανανεώστε το αποσμητικό σας.
  • Αν κάνετε βάρη, προστατεύστε τα χέρια σας από τις φουσκάλες και την ταλαιπωρία φορώντας γάντια γυμναστικής.

Μετά τη γυμναστική

  • Μην περπατάτε ξυπόλυτοι στο γυμναστήριο και στα αποδυτήρια, για να προφυλαχθείτε από τυχόν μύκητες και βακτηρίδια.
  • Το ίδιο ισχύει φυσικά και στο ντους. Φοράτε σαγιονάρες κατά τη διάρκειά του.

Στο ντους

Το κομμάτι του καθαρισμού είναι το σημαντικότερο γιατί πρέπει να απομακρύνετε τον ιδρώτα, τις τοξίνες, τους ρύπους, το σμήγμα που έχει παραγάγει το σώμα. Είτε έχετε κάνει γυμναστική, σάουνα ή χαμάμ, είτε όλα αυτά μαζί, τότε είναι σίγουρο πως έχετε αποβάλει πολλές τοξίνες από τον οργανισμό σας και ότι οι πόροι σας είναι ανοιχτοί. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για έναν βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας και του τριχωτού. Μια πολύ καλή ιδέα είναι ένα shower gel για καθημερινή χρήση, με στοιχεία αργίλου, ο οποίος έχει την ιδιότητα να τραβά σαν μαγνήτης τους ρύπους και το σμήγμα. Για να μη φορτώνετε την τσάντα του γυμναστηρίου με πολλά καλλυντικά, προτιμήστε μια σύνθεση κατάλληλη για σώμα και μαλλιά, με άρωμα που θα σας τονώσει και θα σας αναζωογονήσει μετά την προπόνηση.

Πρόσωπο: Διώξτε τις τοξίνες και τους ρύπους που έχουν φράξει τους πόρους και αποµακρύνετε τυχόν µαύρα στίγµατα που είναι ορατά κυρίως στην περιοχή της µύτης. Ο καλύτερος τρόπος είναι ένα απολεπιστικό προϊόν µε ένζυµα το οποίο επιπλέον θα κάνει λεία και πιο φωτεινή την επιδερµίδα σας. Ωστόσο, αποφύγετε τη διαδικασία για τουλάχιστον 24 ώρες µετά το ξύρισµα.

Η διαδικασία: Βρέξτε το πρόσωπο και τις παλάµες σας, βάλτε µια µικρή ποσότητα απολεπιστικού προϊόντος (υπολογίστε ποσότητα ίση µε ένα φουντούκι) και κάντε απαλό µασάζ στην επιδερµίδα µε κυκλικές κινήσεις αποφεύγοντας την περιοχή των µατιών. Ξεπλύνετε καλά το πρόσωπο (και τα γένια, αν έχετε). Επαναλαµβάνετε τη διαδικασία 2-3 φορές την εβδοµάδα. Τέλος, σκουπίζετε ταµποναριστά πρόσωπο και σώµα µε ένα µπουρνούζι ή µια πετσέτα.

Αν έχετε γένια: Ερευνες έχουν δείξει ότι µπορούν να γίνουν εστία µικροβίων, υπολείµµατα τροφών και ρύπων. Οσο πιο µακριά είναι, τόσο µεγαλύτερη περιποίηση χρειάζονται. Γι’ αυτό να τα πλένετε τουλάχιστον µία φορά την ηµέρα, κάθε φορά που καθαρίζετε το πρόσωπό σας. Επειτα, απλώνετέ τους ένα ειδικό λαδάκι περιποίησης που τα τιθασεύει και τα µαλακώνει, χωρίς να αφήνει λιπαρότητα.

Μετά το ντους

Πρόσωπο. Αφού τελειώσατε το ντους και ντυθήκατε, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενυδατώσετε το πρόσωπό σας, ιδίως αν προηγουμένως έχετε κάνει απολέπιση. Οι πόροι είναι ανοιχτοί και καθαροί, επομένως η θρεπτική σύνθεση θα δράσει σε βάθος, ξαναδίνοντας την υγρασία που έχει χάσει η επιδερμίδα εξαιτίας της εφίδρωσης. Σημειώστε ότι τους χειμερινούς μήνες η επιδερμίδα σας χρειάζεται ενισχυμένη ενυδάτωση για να αποφύγετε την ξηροδερμία, τις λεπτές γραμμές και τις πρόωρες ρυτίδες. Ενα θρεπτικό ενυδατικό βάλσαμο που προστατεύει από τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι το ιδανικό προϊόν. Αν μάλιστα ανακουφίζει και από τους ερεθισμούς του ξυρίσματος, ακόμα καλύτερα.

Χέρια. Ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα λόγω του κρύου. Πόσω μάλλον αν οδηγείτε μηχανή. Ετσι, αφού ντυθείτε, απλώστε στα χέρια σας μια κρέμα που επανορθώνει, ενυδατώνει εντατικά και τα μαλακώνει. Για άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα επιλέξτε ένα βάλσαμο με μελισσοκέρι, βούτυρα, όπως καριτέ και shea, και βιταμίνες E και Α.

Μαλλιά. Τιθασεύστε τα και δώστε τους φόρμα με ένα προϊόν στάιλινγκ, όπως μια πομάδα, που δεν κολλάει, χαρίζει μεσαίο κράτημα και φυσική γυαλάδα.

Άρωμα. Ολοκληρώστε την περιποίησή σας βάζοντας προαιρετικά το άρωμά σας.