Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται ο νέος κορoναϊός COVID-19 σε όλο τον πλανήτη.

Προς το παρόν, ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό «Covid-2019» ανέρχεται σε 2.626 άτομα, με δεκάδες χώρες να έχουν τεθεί σε συναγερμό προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση νέων κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο «Τζον Χόπκινς» έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα, στην οποία καταγράφεται σε real-time ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων.

Το Κέντρο Συστημάτων Επιστήμης και Μηχανικής (CSSE) ανανεώνει διαρκώς τα στοιχεία στη βάση δεδομένων, συλλέγοντας λεπτό προς λεπτό τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αλλά και των τοπικών αρχών.

Δείτε εδώ σε real – time την εξέλιξη του κοροναϊού

Φόβοι για πανδημία

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πανδημία» αναφερόμενος στον κοροναϊό, αλλά, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση.

Οι φόβοι για μία πανδημία του κοροναϊού αυξήθηκαν έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα.

Ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.