Μάχη με τον χρόνο προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού δίνουν οι ελληνικές αρχές.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν ως στόχο αφενός την έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού για τον ιό και τα μέτρα προστασίας και αφετέρου την εξακρίβωση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στοχεύοντας στον έγκαιρο εντοπισμό των νέων περιστατικών και τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, εκτός από τα σποτ και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας που απευθύνονται στο κοινό, αξιοποιείται και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η δεξαμενή των εκατομμυρίων ηλεκτρονικών διευθύνσεων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Μέσω της Αρχής ξεκίνησε απο το βράδυ της Κυριακής η αποστολή των οδηγιών του υπουργείου Υγείας σε όλους τους πολίτες για τον κοροναϊο.

Μήνυμα στο Taxis

Οι Έλληνες πολίτες θα λάβουν ένα περιεκτικό μήνυμα, με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κοροναϊο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.

Οι ειδικοί ουσιαστικά θέλουν να βομβαρδίσουν τον πληθυσμό με όλες τις διαθέσιμες έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες για τον κοροναϊο, ώστε ο πληθυσμός να μην κινείται αποπροσανατολισμένος μέσα στο σύστημα υγείας.

Γνωρίζουν, για παράδειγμα, πόσο σημαντικό είναι να δίνουν σωστές κατευθυντήριες για τα συμπτώματα, τον τρόπο διαχείρισης ενός ύποπτου περιστατικού, την αξιολόγηση των στοιχείων που επιτρέπουν να θεωρηθεί ένα κρούσμα ύποπτο κοκ και να επιτρέπουν ουσιαστικά στον πολίτη να κερδίζει χρόνο μέσα στο σύστημα υγείας και να προστατεύει τον εαυτό του.

Παράλληλα, όμως, επιχειρούν οι ειδικοί μέσα από την πληροφόρηση να εξασφαλίσουν οικονομία δυνάμεων και στο ΕΣΥ, το οποίο στην κατάσταση που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων.

Αναζητούν όσους ήρθαν σε επαφή με τους φορείς του ιού

Κάθε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διερευνάται. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7 κρούσματα, εκ των οποίων τα 4 εισαγόμενα, από τη βόρεια Ιταλία, και τα τρία αποτελούν δείγματα εγχώριας μετάδοσης. Όλοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτήρισε επίπονη την προσπάθεια της ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν ελεγχθεί περί τα 153 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους γύρω από τα τέσσερα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Αττικόν και ΑΧΕΠΑ, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται όσο αυξάνονται τα άτομα στην αλυσίδα μετάδοσης και ανοίγει νέο πεδίο ιχνηλάτησης γύρω απο το κρούσμα.

Επισημαίνεται πως ένα άτομο μπορεί να έχει έλθει σε επαφή με νοσούντα και να μην παρουσιάζει συμπτώματα. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Στην περίπτωση της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, επαφή είχε και ο γιος της που μολύνθηκε και εκδήλωσε ήπια συμπτώματα ενα 24ωρο μετα τη μητέρα του (η γυναίκα διαγνώστηκε την περασμενη Τεταρτη και το παιδι της ανακοινώθηκε ως δεύτερο κρούσμα της νοσου και πρώτο δευτερογενούς μετάδοσης την επόμενη) και μια φίλη της η οποία βρέθηκε θετική στον ιό το περασμενο Σάββατο, πέντε ημέρες μετα την επαφή με την 38χρονη που είχε προσβληθεί.

Στην περίπτωση της γυναίκας ασθενούς στην Αθηνα, της τραπεζικής υπαλλήλου, η οποίας επέστρεψε με τον ιό από την Ιταλία το προπερασμένο Σάββατο, ο έλεγχος ήταν αρνητικός για την οικογένειά της, τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της, αλλά βρέθηκε θετικός ενας συνάδελφος της αρκετες ημέρες μετά.

Η ιχνηλάτηση αναμένεται να δώσει νέα κρούσματα και στην περίπτωση της 36χρονης εκπαιδευτικού από το Περιστέρι η οποία βρέθηκε θετική στον ιό την περασμένη Πέμπτη οπως και στον άνδρα που νοσηλεύεται στο Σωτηρία και ο οποίος ανακοινώθηκε ως κρούσμα το περαςμενο Σάββατο.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ γνωρίζουν καλά πως ο εντοπισμός του ασθενούς μηδέν (patient zero) , δηλαδή της 38χρονης Θεσσαλονικιάς, ειναι μια μικρή αφετηρία. Ωστοσο δεν μπορει να συνεχίζεται επ´ άπειρον. Οταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά, τοτε η ιχνηλάτηση δε ειναι εφικτή. Την αποτροπή της αύξησης των κρουσμάτων στοχεύουν και οι ειδικοί με τα μέτρα της απαγόρευσης εκδηλώσεων οπως τα καρναβάλια ή την αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό.