Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κοροναϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιν.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό». Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 2.100 κρούσματα του Covid-19 σε 18 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και ότι 38 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων (35) στην Ιταλία. Υπάρχουν επίσης δύο νεκροί στη Γαλλία και ένας στο Σαν Μαρίνο.

«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημία του Covid-19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι ίδια με τις άλλες», τόνισε. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 1.700.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.

Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη μια ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της επιδημίας. «Θα εξετάσουμε τα αιτήματα για δημοσιονομική ευελιξία», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη απέναντι στους κινδύνους που θέτει ο Covid-19.

Σχολιάζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επιδημία στην κινεζική οικονομία, είπε ότι ίσως να είναι «σημαντικές» και παραδέχτηκε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού σε έκτακτες συνεδριάσεις που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα.

Η εξάπλωση του Covid-19 εγείρει ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ αλλά και τη διαχείριση του Χώρου Σένγκεν των ανοιχτών συνόρων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη για «να συντονίσουν τις αντιδράσεις» των χωρών τους απέναντι στην επιδημία.

Θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, η δεύτερη φέτος, για το ίδιο θέμα.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι την ίδια ημέρα ενδέχεται να συνεδριάσουν εκτάκτως και οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το μεταναστευτικό, ώστε να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των συνόρων όχι μόνο με αφορμή την επιδημία αλλά και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και των ΥΠΟΙΚ των G7

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) και της ευρωζώνης θα έχουν τηλεφωνικές επαφές αυτή την εβδομάδα για «συντονίσουν την απάντησή τους» στις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα πραγματοποιήσουμε αυτή την εβδομάδα τηλεφωνική διάσκεψη, διότι πρέπει να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις, με τους υπουργούς της G7 για να συντονίσουμε την απάντησή μας», επεσήμανε ο Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Αντίστοιχη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι «θα υπάρξει συγκεκριμένη δράση».

Παράλληλα ο Λεμέρ διευκρίνισε ότι θα συνομιλήσει και με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να δράσουμε ώστε αυτές οι επιπτώσεις, οι οποίες γνωρίζουμε ότι θα είναι σημαντικές στην ανάπτυξη, θα είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες», εξήγησε.

Κλειστό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το Λούβρο

Το Λούβρο, το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως, παραμένει προς το παρόν κλειστό και σήμερα καθώς η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συνάντηση για τους κινδύνους της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Επιγραφή στην κεντρική είσοδο του μουσείου αναφέρει σε πολλές γλώσσες: «Σήμερα το Λούβρο θα καθυστερήσει να ανοίξει. Θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό για την πιθανή ώρα λειτουργίας του. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Στο μεταξύ αρκετές δεκάδες τουρίστες είχαν σχηματίσει ουρά έξω από το εκδοτήριο εισιτηρίων, όμως αρκετοί απογοητεύθηκαν και αποχώρησαν.

Το Λούβρο είχε παραμείνει κλειστό και χθες Κυριακή για όλη την ημέρα καθώς οι εργαζόμενοι του επικαλέστηκαν το δικαίωμα να μην εργαστούν εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε η διεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ