Η Σαρλίζ Θερόν γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1975 στη Νότια Αφρική από την Γκέρντα και τον Τσαρλς Θερόν και μεγάλωσε σε μια φάρμα κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η ζωή της άλλαξε μια για πάντα όταν ο αλκοολικός πατέρας της απείλησε με όπλο τη ζωή της ίδιας και της μητέρας της. Τότε η μητέρα της τον πυροβόλησε και τον σκότωσε μπροστά στα μάτια της 16χρονης τότε Σαρλίζ. Το συμβάν θεωρήθηκε αυτάμυνα και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατό της εγκατέλειψε το αρχικό της όνειρο να γίνει μπαλαρίνα και στα 19 της μετακόμισε στο Λος Άντζελες προκειμένου να κυνηγήσει μια καριέρα στην υποκριτική. Η καριέρα της ξεκίνησε όταν ένας ατζέντης την είδε να διαμαρτύρεται στην τράπεζα και γοητευμένος από την εντυπωσιακή της εμφάνιση και τον δυναμισμό της τής έδωσε την κάρτα του.

Μετά από διάφορους μικρούς ρόλους, συμμετείχε στην ταινία «Ο δικηγόρος του Διαβόλου» (1997), όπου κέρδισε τις εντυπώσεις ως σύζυγος του Κιάνου Ριβς. Μέχρι και τις αρχές του 2000 η Θερόν συμμετείχε σε διάφορες χολιγουντιανές παραγωγές, όπως «Κώδικας τιμής», «Γλυκός Νοέμβρης» και «Παγιδευμένη», οι οποίες αν και δεν απέσπασαν καλές κριτικές, κατάφεραν να την καθιερώσουν ως το νέο it girl. Όμως για τη Θερόν αυτό δεν ήταν αρκετό. Ήθελε να αποδείξει ότι εκτός από όμορφη είναι και ταλαντούχα.

Η ευκαιρία τής δόθηκε το 2003 μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιογραφική ταινία «Monster», όπου ενσάρκωσε μια πόρνη serial killer. Για τις ανάγκες του ρόλου πήρε 14 κιλά, ξύρισε τα φρύδια της και φόρεσε προσθετικά δόντια. Η ερμηνεία της θεωρήθηκε ως μία από τις καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου και της χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, κατατάσσοντάς  τη στη λίστα με τις πιο καλοπληρωμένες ηθοποιούς του κόσμου. Μόλις δύο χρόνια μετά προτάθηκε για δεύτερη φορά για Όσκαρ, για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία «Άνιση μάχη» (2005).

Ως οσκαρική πλέον ηθοποιός, η Θερόν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, όπως «Τα σύνορα της μοναξιάς» (2008), «Περίπου ώριμη» (2011), «Η Χιονάτη και ο κυνηγός» (2012), «Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις στην Άγρια Δύση» (2014), «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» (2015), «Atomic Blonde» (2017), «Tully» (2018), οι οποίες την καθιέρωσαν ως μία από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Η τελευταία ταινία της, «Bombshell» (2019), περιγράφει το σκάνδαλο με τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox, Ρότζερ Άιλς. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ως Μέγκιν Κέλι, χάρισε στη Σαρλίζ Θερόν την τρίτη υποψηφιότητά της για Όσκαρ, ενώ μέσα στο 2020 αναμένεται να την απολαύσουμε στις ταινίες «Fast & Furious 9» και «The Old Guard», στις οποίες εκτός από πρωταγωνίστρια είναι και παραγωγός.

Η Σαρλίζ Θερόν δεν έχει παντρευτεί ποτέ μέχρι σήμερα και ζει στο Λος Άντζελες μαζί με τα δύο υιοθετημένα παιδιά της.

View this post on Instagram

A post shared by Charlize Theron (@charlizeafrica) on

Για την ομορφιά

«Είχα την τύχη από μικρή ηλικία να ταξιδεύω και να βλέπω πώς ζουν και πώς δείχνουν οι άνθρωποι σε άλλα μέρη στον κόσμο. Επίσης, μεγάλωσα στη Νότια Αφρική, μια πολυπολιτισμική χώρα που με έκανε να καταλάβω ότι η ομορφιά είναι παντού.»

Για την περιποίηση του δέρματός της

«Έχω μάθει να περιποιούμαι το δέρμα μου το βράδυ, επομένως τα πρωινά απλά πλένω το πρόσωπό μου, βουρτσίζω τα δόντια μου και βάζω αντηλιακή. Κάνω μερικά παραπάνω πράγματα το βράδυ, επειδή συνήθως τα παιδιά κοιμούνται και έχω περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου. Το να μην πλύνω το πρόσωπό μου ή να μην κάνω απολέπιση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μου φαίνεται αδιανόητο.»

Η κακή της συνήθεια

«Μερικές φορές πέφτω για ύπνο βαμμένη. Δεν το κάνουμε όλες μας; Νιώθεις νυσταγμένη, ξαπλώνεις και ξυπνάς έχοντας ξεχάσει ότι δεν έπλυνες το πρόσωπό σου το προηγούμενο βράδυ. Μόλις κοιταχτείς στον καθρέπτη τρομάζεις. Αλλά νομίζω ότι αν είμαστε συνέχεια τέλειοι θα ήταν βαρετό.»

Για τα μαλλιά της

«Για κάποιο λόγο δεν έχω κανέναν φόβο με τα μαλλιά μου. Δεν είμαι δεμένη με αυτά. Ενθουσιάζομαι όταν τα αλλάζω και πάντα σκέφτομαι ότι ακόμη κι αν δε μου αρέσουν θα μακρύνουν πάλι. Τις περισσότερες φορές η δουλειά μου επηρεάζει το κούρεμά μου. Δεν κάνω πολλά πράγματα, επομένως συνήθως τα μαλλιά μου είναι αχτένιστα και έχει βγει η ρίζα μου. Το μόνο πράγμα που δε θα άλλαζα είναι τα προϊόντα μαλλιών που χρησιμοποιώ. Θέλω να μην περιέχουν θειικό άλας.»

Η καλύτερη συμβουλή ομορφιάς που έχει λάβει

«Η μητέρα μου μού έλεγε πάντα να είμαι ευτυχισμένη. Ευτυχισμένη με τη ζωή μου και τον τρόπο που θέλω να ζω. Νομίζω ήταν πολύ υποστηρικτικό για εμένα να μεγαλώνω με μια μητέρα που μου το έλεγε αυτό και που μου το λέει μέχρι σήμερα. Όταν δυσκολεύομαι με κάτι με ρωτάει τι θέλω και τι θα με κάνει χαρούμενη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Όταν είσαι ευτυχισμένη, ικανοποιημένη και ήρεμη νομίζω ότι φαίνεται στα μάτια σου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να σου χαρίσει καμιά κρέμα. Πρέπει να πηγάζει από την καρδιά και την ψυχή σου.»

Η συνήθεια που της φτιάχνει τη διάθεση

«Βάζω άρωμα κάθε πρωί προτού φύγω από το σπίτι. Είναι μια μικρή πολυτέλεια. Μπορεί να φοράω φόρμα και αθλητικά, αλλά αυτή η μικρή συνήθεια με κάνει να νιώθω ιδιαίτερη.»

Το πρότυπο ομορφιάς της

 

«Η μητέρα μου. Έχω ζωηρές αναμνήσεις με εκείνη να ετοιμάζεται μπροστά από έναν στρογγυλό καθρέπτη. Την έβλεπα να κάνει το μακιγιάζ της και σκεφτόμουν ότι είναι απίστευτη. Η αυτοπεποίθηση που είχε μου κάνει ακόμα εντύπωση.»

Για τη διατροφή της

«Πίνω φρέσκους χυμούς και τρώω λαχανικά κάθε ημέρα. Όταν τρέφομαι υγιεινά, κοιμάμαι επαρκώς και απέχω από το αλκοόλ, τότε δείχνω στα καλύτερά μου. Τότε νιώθω καλά και νομίζω αυτό αποτυπώνεται στην εμφάνισή μου.»

View this post on Instagram

A post shared by Charlize Theron (@charlizeafrica) on

Για τη γυμναστική που επιλέγει

«Ευτυχώς πάντα ήμουν δραστήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίρνω στα σοβαρά τις προπονήσεις μου. Η μέθοδος Pilates άλλαξε τελείως το σώμα μου. Πάντα υπολογίζω τη δραστηριότητά μου. Αν δεν έχω κινηθεί πολύ, δεν τρώω πολύ. Όταν φεύγω για το γυμναστήριο και τα παιδιά μου με ρωτούν πού θα πάω, τους απαντάω ότι πηγαίνω κάπου έτσι ώστε η καρδιά μου να λειτουργεί για πολύ, πολύ καιρό ακόμα.»

Για το πώς προσεγγίζει τους ρόλους της

 

«Μου φαίνεται εύκολο να προσεγγίζω έναν ρόλο, επειδή από τη στιγμή που λέω ‘ναι’ σε κάτι παθιάζομαι με αυτό, είμαι εμμονική γενικά. Το πώς θέλω να ενσαρκώσω έναν ρόλο ξεκινάει από την πρώτη στιγμή. Είναι μια πολύ μοναχική, εσωτερική εμπειρία. Σκέφτομαι συνέχεια τον χαρακτήρα, παρατηρώ και συγκρατώ πράγματα που θα με βοηθήσουν να συνεχίσω. Όταν η κάμερα αρχίσει να τραβάει είναι η στιγμή να κάνω τη δουλειά μου, να καταθέσω την αλήθεια μου.»

Για το τραγικό συμβάν με τον πατέρα της

«Δεν ντρέπομαι να μιλάω για το βίαιο περιστατικό που έζησα, επειδή νομίζω ότι όσο περισσότερο μιλάμε για τέτοια πράγματα τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό. Στην περίπτωσή μου, έχει να κάνει με την ιστορία του να μεγαλώνεις με έναν πατέρα εθισμένο στο αλκοόλ και του τι προκαλεί αυτό σε έναν άνθρωπο.»