Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα να προσεγγίζουν τα 100, πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε αν είναι καλό να πηγαίνουμε σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, όπως είναι το γυμναστήριο. Αυτή η ανησυχία είναι λογική, ειδικά  αν σκεφθούμε ότι χρησιμοποιούμε κοινόχρηστο εξοπλισμό γυμναστικής, τα κοινόχρηστα ντουλάπια αλλά και τα αποδυτήρια. Αν και το να γυμνάζεστε ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων του στρες, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για την ασφάλειά τους και σκέφτονται αν θα πρέπει να δοκιμάσουν την προπόνηση στο σπίτι ή ακόμα και στην ύπαιθρο, μιας και ο καιρός φτιάχνει.

Αυξάνουμε τις πιθανότητες πηγαίνοντας στο γυμναστήριο;

Για να συνειδητοποιήσετε κατά πόσο κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τον κοροναϊό, πηγαίνοντας γυμναστήριο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορεί να εξαπλωθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας παρόλο που ο ιός προέρχεται από ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με την μετάδοση του να γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή ακόμα και την εκπνοή.

Σε γενικές γραμμές, όπως και σε πολλούς δημόσιους χώρους, έτσι και στο γυμναστήριο συναθροίζονται πολλά άτομα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες διασποράς μικροβίων.

Τι πρέπει να κάνω;

Ο καλύτερος τρόπος σε κάθε περίπτωση, για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κοροναϊό είναι το τακτικό και ενδελεχές πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι. Θα ήταν καλό συγκεκριμένα, να πλένετε τα χέρια σας πριν, μετά ακόμα και κατά την διάρκεια που βρίσκεστε στο γυμναστήριο, καθώς αγγίζετε τον εξοπλισμό που είναι κοινόχρηστος. Αποφύγετε την επαφή των χεριών σας με τα μάτια, την μύτη ή το στόμα για την μείωση του κινδύνου.

Άλλα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθείτε, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης είναι:

  • Αποφυγή στενής επαφής, αν είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες.
  • Σε φτέρνισμα ή βήχα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο και απόρριψη του στους κάδους απορριμμάτων. Κατόπιν επιμελές πλύσιμο χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο χεριών πριν την κατανάλωση τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Στην συνέχεια προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χαρτοπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να τρίψετε καλά τα χέρια σας με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.