Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, αφού την μια στιγμή μπουσουλάν και την επόμενη κάνουν τα πρώτα τους βήματα και εξερευνούν τον χώρο γύρω τους. Αυτή η τάση για εξερεύνηση συνοδεύεται από το τράβηγμα αντικειμένων, το άνοιγμα συρταριών ή και ντουλαπιών. Ειδικά την περίοδο που το μικρό σας θα ξεκινήσει να περπατά, το σπίτι κρύβει πολλές «παγίδες» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατυχήματα. Για να αποφύγετε ατυχή περιστατικά, θα μπορούσατε να προφυλάξετε τα παιδιά, καλύπτοντας συγκεκριμένες επιφάνειες ή μετακινώντας αντικείμενα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες ατυχήματος.

1. Στρατηγική τοποθέτηση

Τα παιδιά είναι περίεργα και θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα γύρω τους. Επομένως είναι φυσιολογικό να τραβούν αντικείμενα από επιφάνειες ή και ράφια. Εάν έχετε κάτι εύθραυστο, θα ήταν καλό να μην είναι εύκολα προσβάσιμο στο παιδί. Κλειδώστε το σε ένα ντουλάπι ή τοποθετήστε τα σε ύψους που δεν μπορεί να φτάσει το παιδί.

2. Απομακρύνετε κεριά και σπίρτα

Αν και τα νήπια δεν μπορούν να ανάψουν ένα κερί, υπάρχει πιθανότατα να ανάψουν φωτιά κατά λάθος, δίνοντας βάση στις κινήσεις των γονιών του. Θα ήταν καλό, παράλληλα, να κρατήσετε μακριά τα κεριά, αφού το παιδί μπορεί να τα δαγκώσει ή και να τα μασήσει.

3. Προσοχή στις κορνίζες

Οι κορνίζες με τις φωτογραφίες των αγαπημένων σας προσώπων αποτελούν τα πιο όμορφα διακοσμητικά, είναι σημαντικό, ωστόσο, να βρίσκονται σε σημείο που το παιδί δεν μπορεί να φθάσει, διότι ενδέχεται να της ρίξει ή ακόμα και να κοπεί από το γυαλί. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε πλαστικές, με τις οποίες δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού, αν πέσουν.

4. Ασφαλίστε την τηλεόραση

Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να αγγίξουν ενστικτωδώς την τηλεόραση, αν δουν κάτι με πολλά χρώματα και δράση. Βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση είναι σωστά τοποθετημένη, ακόμα κι αν δεν μπορεί να την φτάσει το παιδί για να μειώσετε σημαντικά το ενδεχόμενο πτώσης.

5. Καλύψτε τις πρίζες

Πολλά νήπια εξερευνώντας, ενδέχεται να βάλουν τα δάχτυλά τους στις πρίζες, καθώς θέλουν να τις επεξεργαστούν. Αυτό βέβαια είναι κάτι επικίνδυνο και θα ήταν καλό να τις καλύψετε από σχετικά νωρίς, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν μπορεί να τις αγγίξει.

6. Επενδύστε σε ένα πρακτικό τραπέζι

Το κομψό γυάλινο τραπέζι σίγουρα προσδίδει άλλο αέρα στο σπίτι, όμως, ειδικά στην περίπτωση που είναι γυάλινο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για το παιδί, αφού θα προσπαθήσει να σκαρφαλώσει και να το περιεργαστεί. Θα ήταν, επομένως, καλό να επενδύσετε σε ένα ξύλινο ή και πλαστικό σταθερό τραπέζι, που είναι πιο ασφαλές αλλά και πρακτικό για την καθημερινότητα των παιδιών.