Η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας και μας κρατάει κλεισμένους μέσα στα σπίτια μας. Ειδικά αν αυτήν την περίοδο δε δουλεύετε, πιθανότατα κυριαρχεί μια παντελής έλλειψη προγράμματος στην καθημερινότητά σας, η οποία αν και αρχικά μπορεί να φάνταζε ως μία ευχάριστη ανάπαυλα από τους μέχρι πρότινος πιεστικούς ρυθμούς, πλέον ίσως έχει αρχίσει να σας κουράζει.

Οι πρωινές μας συνήθειες θέτουν τους ρυθμούς στους οποίους θα κινηθεί η υπόλοιπη ημέρα μας και καθορίζουν τη διάθεσή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε μια πρωινή ρουτίνα που θα σας γεμίζει ενέργεια και ευεξία, ακόμη και στην καραντίνα.

Ακολουθώντας τις 5 παρακάτω συμβουλές θα είστε πιο παραγωγική και θα απολαμβάνετε στο μέγιστο τον χρόνο σας στο σπίτι.

1. Βάλτε ξυπνητήρι

Καταλαβαίνουμε ότι αν δεν είστε πρωινός τύπος κάτι τέτοιο σας ακούγεται σαν βασανιστήριο, όμως ξυπνώντας κάθε ημέρα μια συγκεκριμένη ώρα, θα είστε σε θέση να αξιοποιήσετε τα πρωινά σας και να έχετε μια αίσθηση προγράμματος. Φυσικά, αυτό συνεπάγεται να πέφτετε για ύπνο τουλάχιστον 8 ώρες προτού χτυπήσει το ξύπνητήρι σας, ώστε να ξυπνάτε με ενέργεια και καλή διάθεση.

2. Τακτοποιήστε το σπίτι

Όταν το περιβάλλον μας είναι γεμάτο πράγματα, μπορεί να βιώσουμε περισσότερο άγχος και στρες, με μια έρευνα των ψυχολόγων Rena Repetti και Darby Saxby από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες που ζουν σε ακατάστατα σπίτια έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Η ακαταστασία μπορεί ακόμα να μας δυσκολέψει να κοιμηθούμε, ενώ παράλληλα καθιστά πιο πιθανό να αναζητήσουμε πρόχειρο φαγητό, σύμφωνα με έρευνα. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο από το πρωινό σας για να τακτοποιήσετε τον χώρο σας, ξεκινώντας από το υπνοδωμάτιό σας.

3. Ενυδατωθείτε

Μετά τον ύπνο, ο οργανισμός σας έχει άμεση ανάγκη την ενυδάτωση. Το νερό όχι μόνο ενυδατώνει τον οργανισμό, αλλά και απομακρύνει τα απόβλητα του οργανισμού μέσω της διούρησης. Φροντίστε, λοιπόν, να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό, προτού αναζητήσετε τον καφέ.

4. Κινηθείτε

Αυτήν την περίοδο χρειάζεστε τη γυμναστική πιο πολύ από ποτέ, αφού εκ των πραγμάτων έχετε περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις σας. Η σωματική άσκηση κάνει τον οργανισμό να απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνοντας τη διάθεσή σας, ενώ παράλληλα, σας προσφέρει το απαραίτητο stretching μετά τον ύπνο. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να εκτελέσετε ένα ήπιο πρόγραμμα γιόγκα ή βγάλτε τον σκύλο σας μια βόλτα στο πάρκο. Θα νιώσετε άμεσα ευεξία!

5. Απολαύστε το πρωινό σας στο μπαλκόνι

Το γεγονός ότι πλέον δεν πηγαίνετε στη δουλειά, δε σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε το πρωινό από τη διατροφή σας. Ειδικά αν δουλεύετε από το σπίτι, είναι σημαντικό να ξεκινάτε την ημέρα σας με την απαραίτητη ενέργεια. Μάλιστα, όταν το πρωινό περιλαμβάνει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, σας κρατάει για περισσότερη ώρα χορτάτη και έτσι αποφεύγετε το ανθυγιεινό τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις ηλιόλουστες ημέρες, προτιμήστε να απολαύσετε το πρωινό σας στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας ώστε να επωφεληθείτε από την ευεργετική δράση του ήλιου.