Μιας και ως νέες μητέρες δεν είχαμε ήδη αρκετά άγχη, ήρθε να προστεθεί σε αυτά και η σκιά του κοροναϊού. Η συμβουλή των αρχών να λειτουργούμε όλοι σαν να ήμασταν άρρωστοι θα πρέπει να βρει εφαρμογή και στον τρόπο που φροντίζουμε το νεογέννητο μωρό μας, έτσι δεν είναι; Μια από τις πρώτες αγωνίες που μας δημιουργεί αυτή η οδηγία σχετίζεται, φυσικά, με τον θηλασμό: Υπάρχει περίπτωση αυτό που θεωρούμε ότι προστατεύει το μικρό μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του, να γίνει ο δούρειος ίππος που θα του μεταφέρει τον επικίνδυνο ιό;

Μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε

Αν και θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Φαίνεται πως ο ιός δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα, το οποίο ως γνωστόν είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της μητέρας προς το βρέφος, καθώς ενισχύει την καλή υγεία του. Έτσι, τόσο ο ΠΟΥ όσο και το CDC προτρέπουν τις νέες μαμάδες να συνεχίσουν κανονικά τον θηλασμό, λαμβάνοντας ωστόσο ορισμένα επιπλέον μέτρα προστασίας.

Τι να προσέξετε

Πρώτα από όλα, αν παρουσιάζετε το οποιοδήποτε σύμπτωμα που παραπέμπει στο νέο ιό, φροντίστε να φοράτε πάντοτε μάσκα την ώρα του θηλασμού. Τα σταγονίδια του βήχα είναι πολύ πιο πιθανό να μεταφέρουν τη λοίμωξη στο μωρό σας. Εκτός αυτού θα πρέπει να πλένετε πολύ προσεκτικά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε να θηλάζετε, αλλά και αμέσως μετά. Αντίστοιχα, τηρώντας αυστηρούς κανόνες υγιεινής μπορείτε να αντλείτε το γάλα σας με το θήλαστρο και κάποιος άλλος να το προσφέρει με το μπουκάλι στο μωρό σας.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, ωστόσο, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.