Ο καθαρισµός του προσώπου µπορεί να φαίνεται ως το πιο απλό βήµα της περιποίησής µας, όµως είναι κάτι παραπάνω. Το δέρµα, όπως όλα τα άλλα όργανά µας, έχει διαφορετικές ανάγκες ανά διαστήµατα, εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως η ρύπανση, ο καιρός, το στρες και οι ορµονικές διαταραχές.

Κάποιοι ειδικοί και δερματολόγοι αλλάζουν τη θεωρία τους όσον αφορά την περιποίηση, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον ένα καθαριστικό να μας καλύπτει όλον τον χρόνο. Οπως αλλάζουν οι ανάγκες της επιδερμίδας έτσι πρέπει να αλλάζει και η μέθοδος του καθαρισμού της.

Για παράδειγμα, μετά την πρωινή γυμναστική το δέρμα έχει ανάγκη από έναν βαθύ καθαρισμό με οξέα. Ετσι θα απομακρυνθούν ο ιδρώτας και τα νεκρά κύτταρα και θα επανέλθει η λάμψη. Αλλο παράδειγμα: Οταν κάνει πολύ κρύο, χρειάζεται μια απαλή, μεταξένια σύνθεση που δεν ξεπλένεται, η οποία αφενός θα απαλλάξει την επιδερμίδα από τους ρύπους και αφετέρου θα της χαρίσει απαλότητα και άνεση. Ισως ακούγεται υπερβολική ή περίπλοκη μέθοδος, όμως κάποιοι πιστεύουν ότι ο καθαρισμός κατά περίπτωση μπορεί να βελτιώσει ορατά το δέρμα.

Τι είναι ο καθαρισμός κατά περίπτωση

Είναι η πιο εξελιγμένη φιλοσοφία που βασίζεται στο σκεπτικό ότι η επιδερμίδα, όπως και τα άλλα όργανα του οργανισμού, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ετσι ο καθαρισμός, που είναι το πρώτο βήμα της περιποίησης, ποικίλλει ανάλογα με τη συμπεριφορά της. Αν «ξεσπάει» ή μετατρέπεται από ξηρή σε λιπαρή και το αντίθετο, τότε θα χρειαστεί ανάλογο τρόπο αντιμετώπισης:

Οταν γίνεται ξηρή…

…Ενδείκνυται ένα κρεμώδες καθαριστικό ή έλαιο. Το κρύο, ο ξηρός αέρας, ο κλιματισμός ταλαιπωρούν την επιδερμίδα και την αφυδατώνουν. Για να αποφύγουμε συμπτώματα όπως αυξημένη ευαισθησία, «τράβηγμα» και ερεθισμούς, επιλέγουμε ένα καθαριστικό σε μορφή βάλσαμου, γαλακτώματος ή ελαίου. Επίσης καλή επιλογή είναι ένα διφασικό νερό micellaire με θρεπτικά έλαια όπως του αργκάν και του τριαντάφυλλου.

Οταν γίνεται λιπαρή…

…Ενδείκνυται ένα αφρώδες τζελ. Το στρες, οι ορμονικές διαταραχές ή η ζέστη και η υγρασία, ή ακόμα και μια έντονη προπόνηση συμβάλλουν στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Μια σύνθεση με βάση το νερό και στυπτικούς παράγοντες, όπως η αλκοόλη, το αγγούρι και ο ασιατικός λωτός, καταπολεμά τη λιπαρότητα.

Οταν παρουσιάζει σπυράκια ή μαύρα στίγματα…

…Ενδείκνυται ένα καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου, συστατικά ιδιαίτερα αποτελεσματικά γιατί έχουν κερατολυτική δράση και διασπούν το σμήγμα και τους ρύπους που έχουν παγιδευτεί στους πόρους. Επιπλέον καλό είναι να παρέχει βακτηριδιακή προστασία και σμηγματορρυθμιστική δράση.

Οταν έχει εξάρσεις…

…Ενδείκνυται ένα καταπραϋντικό καθαριστικό. Αν έχουμε την τάση να κοκκινίζουμε μερικές φορές, όπως για παράδειγμα μετά τη γυμναστική, επιλέγουμε μια σύνθεση με παράγοντες όπως το χαμομήλι, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία που καθαρίζει απαλά και παράλληλα ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό της επιδερμίδας.

Ο τρόπος καθαρισμού

Εξαρτάται από την ώρα της μέρας. Το πρωί ένα λεπτό είναι αρκετό, προκειμένου να απομακρύνουμε τα υπολείμματα της βραδινής περιποίησης και το σμήγμα που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το βράδυ ο καθαρισμός γίνεται πιο απαιτητικός. Καλό είναι να διαρκεί γύρω στα δύο λεπτά, προκειμένου να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ, το SPF, το σμήγμα και τους ρύπους της ημέρας.

Αξίζει τον κόπο να τον δοκιμάσουμε;

Αναμφίβολα ο καθαρισμός είναι σημαντικός πυλώνας της περιποίησης αλλά και της καλής υγιεινής. Ωστόσο, ο καθαρισμός κατά περίσταση μας δίνει την ευελιξία να αντιμετωπίσουμε σωστά και εγκαίρως τις ανάγκες του δέρματος, προκειμένου να του προσφέρουμε ουσιαστική φροντίδα.

Απαραίτητη η συνέπεια

Πολλές συνθέσεις με ενεργά συστατικά όπως ρετινόλη, βιταμίνη C, AHA έχουν ορατά αποτελέσματα έπειτα από περίπου έναν μήνα χρήσης. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και με την καθαριστική σύνθεση. Πρέπει να επιδείξουμε υπομονή προτού την αντικαταστήσουμε. Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στα καλλυντικά μας και να μην τα αντικαθιστούμε αμέσως, επειδή δεν έχουν άμεσα το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η αγορά πολλών καθαριστικών είναι μια ακριβή υπόθεση. Ωστόσο οι ειδικοί μάς υπενθυμίζουν ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, μια και υπάρχουν πολύ καλής ποιότητας συνθέσεις σε προσιτές τιμές που προσφέρουν εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Τι να προσέξουμε

Ο καθαρισμός κατά περίσταση δεν συστήνεται στις επιδερμίδες που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, το ακνεϊκό δέρμα αντιδρά πολύ καλά με αντιβακτηριδιακές και κερατολυτικές συνθέσεις που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από τους πόρους. Γι’ αυτό αποφεύγουμε την εναλλαγή των καθαριστικών, η οποία ενδεχομένως να επιβραδύνει τη θεραπεία.

Αντίστοιχα, τα καθαριστικά με ΑΗΑ δεν είναι καλή επιλογή για όσους έχουν ροδόχρου ακμή. Τα οξέα είναι αρκετά σκληρά για το ευαίσθητο δέρμα.

Ετσι προτού επιλέξουμε ένα καθαριστικό, διαβάζουμε τη λίστα των συστατικών πολύ προσεκτικά.