Το γάλα είναι η πρώτη τροφή που πίνουµε και αυτή που συµβάλλει στην ανάπτυξή µας. Ωστόσο κάποιοι, καθώς µεγαλώνουν, παρουσιάζουν ενοχλητικά συµπτώµατα κάθε φορά που πίνουν γάλα, όπως φούσκωµα εξαιτίας της δυσανεξίας στη λακτόζη ή λόγω αλλεργικών αντιδράσεων. Για αυτούς λοιπόν, αλλά και για εκείνους που είτε νηστεύουν είτε επιλέγουν µια πιο χορτοφαγική διατροφή, υπάρχουν πολλές επιλογές:

Γάλα αμυγδάλου

 

Το γάλα αμυγδάλου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγαπημένο ρόφημα όχι μόνο αυτών που υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι χορτοφάγοι, αλλά πολλών καθώς είναι νόστιμο και έχει κρεμώδη υφή. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο, να το βάλετε στα δημητριακά σας, αλλά και σε διάφορες παρασκευές, όπως ρυζόγαλο, μιλκσέικ, και άλλα γλυκά και επιδόρπια.

Τι σας προσφέρει: Μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και µαγνήσιο). Περιέχει επίσης ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταµίνη Ε και φυτοστερόλες. Από την άλλη, δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερίνη και γλουτένη. Σε αντίθεση µε τον ξηρό καρπό, το γάλα αµυγδάλου δεν είναι πηγή φυτικών ινών.

Γάλα σόγιας

 

Η γεύση του δεν είναι πολύ καλή γιατί θυμίζει όσπρια, αλλά χάρη στα φυσικά ενισχυτικά γεύσης που συνήθως περιέχουν πολλά γάλατα σόγιας που κυκλοφορούν στην αγορά πίνεται τελικά ευχάριστα. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο, να το γευτείτε με τα δημητριακά σας, να το βάλετε στον καφέ σας ή να φτιάξετε την μπεσαμέλ σας.

Τι σας προσφέρει: Περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το γάλα αγελάδας. Σας δίνει υδατάνθρακες, νάτριο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Είναι καλή πηγή λεκιθίνης και βιταμίνης Ε. Περιέχει, επίσης, ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα) και είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ δεν περιέχει χοληστερίνη. Τέλος, δεν έχει καζεΐνη, την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Μπορεί βέβαια να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργίες στη σόγια.

Γάλα ρυζιού

 

Είναι αρκετά εύπεπτο και ελαφρύ ρόφημα. Το γάλα ρυζιού παράγεται συνήθως από καστανό ρύζι και τις περισσότερες φορές αναμειγνύεται με σιρόπι ζαχαροκάλαμου και εμπλουτίζεται με ασβέστιο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή επιδορπίων, σνακ και γλυκών.

Τι σας προσφέρει: Είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, γι’ αυτό και θεωρείται καλή επιλογή για όσους ασκούνται. Από την άλλη, δεν περιέχει χοληστερίνη και λακτόζη, γι’ αυτό και ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στη σόγια ή προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Γάλα καρύδας

 

Εχει τη γεύση της καρύδας, είναι γλυκό και έχει κρεμώδη υφή. Δεν είναι γάλα που μπορείτε να πιείτε σκέτο ή να το καταναλώσετε με τα δημητριακά σας, μπορείτε όμως να το βάλετε στον καφέ, να φτιάξετε με αυτό ένα smoothie με φρούτα, ένα κέικ ή να δώσετε εξωτική γεύση στα φαγητά σας.

Τι σας προσφέρει: Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχει είναι κορεσμένο, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Γάλα βρόμης

 

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείτε το αγελαδινό γάλα. Κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις, εκτός από τη φυσική, όπως με γεύση βανίλιας και σοκολάτας.

Τι σας προσφέρει: Δεν περιέχει χοληστερίνη, ούτε λακτόζη, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο ρόφημα κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα.