Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το εάν η εποχή που γεννιέται κανείς μπορεί να τον επηρεάσει με κάποιον τρόπο. Επί της ουσίας εκεί βασίζεται και η αστρολογία. Ωστόσο, υπάρχουν πιο επιστημονικά αποδεδειγμένες θεωρίες που απαντούν σε αυτό το ερώτημα. Τα τελευταία χρόνια διενεργούνται έρευνες σχετικά με το κατά πόσο και σε ποιον τομέα μπορεί να επηρεάσει ο μήνας της γέννησης ένα άτομο. Οι μελέτες επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα υγείας, αλλά υπάρχουν και επιστημονικές διαπιστώσεις σε ό,τι αφορά άλλου είδους χαρακτηριστικά, όπως στοιχεία που σχετίζονται με την προσωπικότητα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι ερευνητές αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι το αν μια έγκυος εκτέθηκε περισσότερο ή λιγότερο στον ήλιο μια συγκεκριμένη περίοδο ανάπτυξης του εμβρύου ή το είδος της διατροφής που έκανε – αν, για παράδειγμα, είχε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C – είναι παράγοντες που έχουν κάποιες επιπτώσεις στο παιδί. Επιπλέον, η εποχή – ή ακόμα και ο μήνας – γέννησης ενός μωρού επηρεάζει την υγεία του λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι ευνόητο ότι τα μωρά που γεννιούνται άνοιξη έχουν αβαντάζ συγκριτικά με τα μωρά που γεννιούνται μέσα στον χειμώνα, όταν οι ιώσεις είναι σε έξαρση. Αλλά και ότι τα μωρά που έχουν γεννηθεί καλοκαίρι θα πρέπει να προστατευθούν περισσότερο από τον ήλιο από ό,τι τα μωρά του φθινοπώρου. Αυτό που επιχειρούν οι επιστήμονες είναι αφενός να στοιχειοθετήσουν αυτές τις λογικές παρατηρήσεις και αφετέρου να τις «μεταφράσουν» σε αριθμούς, δηλαδή σε συγκεκριμένα ποσοστά.

Για τη διάθεση

Οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για τα ζητήματα αυτά προς το παρόν είναι περιορισμένες. Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους έχουν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτές, η εποχή της γέννησης ενός βρέφους επηρεάζει μέσα από περίπλοκους τρόπους κάποιους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, και οι επιρροές αυτές παραμένουν έως και την ενήλικη ζωή. Τα συμπεράσματα αυτά αφορούν κάποιες προδιαθέσεις στη διάθεση των παιδιών και αργότερα των ενήλικων ατόμων. Ευρωπαίοι ερευνητές παρατήρησαν για παράδειγμα ότι η κυκλοθυμική διάθεση (η συχνή εναλλαγή διαθέσεων) είναι συχνότερη σε όσους έχουν γεννηθεί καλοκαίρι. Αντίθετα, τα παιδιά της άνοιξης διακατέχονται από υπερθυμική διάθεση, δηλαδή από υπερβολική αισιοδοξία. Κι αυτό είναι κάτι που τα βοηθά να ξεπεράσουν ευκολότερα τις αναποδιές και να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, καθώς βλέπουν περισσότερο τη θετική διάσταση σε κάθε περίσταση.

Για τον ύπνο

Σχετικά με τον ύπνο του παιδιού, μελέτη κατέδειξε ότι τα βρέφη που γεννιούνται κατά τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν την τάση να πέφτουν για ύπνο πιο αργά σε σύγκριση με εκείνα που έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Αντίθετα, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την ώρα που ξυπνούν.

Για την υγεία

Σε ό,τι αφορά την υγεία τους, τα παιδιά της άνοιξης φαίνεται πως έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Τα παιδιά αυτά είναι πιο συγκεντρωμένα, κάτι που θα τα βοηθήσει στις σχολικές επιδόσεις τους. Επιπλέον, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα. Αν και η συγκεκριμένη έρευνα αφορά μωρά που γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη, είναι ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι ο μειωμένος κίνδυνος για εμφάνιση άσθματος θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός πως την άνοιξη τα ακάρεα είναι άφθονα στον αέρα και εφόσον ένα μωρό εκτίθεται σε αυτά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του, τότε δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημά του. Από την άλλη, τα άσχημα νέα είναι ότι οι ανοιξιάτικοι μήνες γέννησης μπορεί να σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και για μελάνωμα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι έρευνες που έδειξαν αυτούς τους κινδύνους έγιναν σε φοιτητές και ενηλίκους και τα αποτελέσματα κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τον μήνα γέννησής τους. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως ο τρόπος ζωής να είναι ο παράγοντας που επηρέασε περισσότερο από τον μήνα γέννησης, κι άρα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από τους ερευνητές.

Το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό

Επαγγελματικά, τα μωρά της άνοιξης φαίνεται ότι θα έχουν λαμπρό μέλλον! Αστρολογία και επιστήμη συμφωνούν ότι οι γεννημένοι τους ανοιξιάτικους μήνες προορίζονται για ηγετικές θέσεις. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 500 CEO πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων, σε ποσοστό που αγγίζει το 13% ήταν γεννημένοι Μάρτιο και Απρίλιο, σε αντίθεση – για παράδειγμα – με το 6% που είχε καλοκαιρινό μήνα γέννησης. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η επιτυχία αυτή φαίνεται να χτίζεται από την εποχή του σχολείου. Συγκεκριμένα, επειδή τα παιδιά που έχουν γεννηθεί άνοιξη είναι τα μεγαλύτερα στην τάξη τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντεπεξέλθουν καλύτερα εφόσον είναι πιο ανεπτυγμένα. Οι καλές επιδόσεις τους φέρνουν τον έπαινο και στρέφουν την προσοχή πάνω τους, κάτι που «εγγράφεται» βαθιά και τα ακολουθεί σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Με δημιουργική διάθεση

Επιπλέον, τα παιδιά της άνοιξης φαίνεται να είναι μεταξύ των πιο δημιουργικών. Αμερικανικό πανεπιστήμιο που ανέλυσε 300 προσωπικότητες του δημόσιου βίου των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων διασημότητες, καλλιτέχνες, πολιτικούς και επιστήμονες, που διακρίνονται για την πρωτοποριακή σκέψη τους και τη δημιουργικότητά τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα έχει γεννηθεί σε μήνες που υπάρχει υγρασία, δηλαδή τον χειμώνα και την άνοιξη.