Τα μωρά δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, επομένως το κάνουμε εμείς για εκείνα. Προβλέποντας ποια σημεία του σπιτιού μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα, καταφέρνουμε να κρατήσουμε το μικρό μας ασφαλές και το κεφάλι μας ήσυχο.

Πρίζες

Ναι, μοιάζει αυτονόητο, όμως δυστυχώς τα μεγαλύτερα ή μικρότερα ατυχήματα των παιδιών με ηλεκτρικό ρεύμα δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Εκτός από τις πρίζες που βρίσκονται σε «πεδίο βολής», μην παραλείψετε να καλύψετε και εκείνες που βρίσκονται πολύ ψηλά ή ακόμα και πίσω από έπιπλα. Θα ξαφνιαστείτε από το πού μπορεί να φτάσει ένα παιδί παίζοντας ή εξερευνώντας.

Συρταριέρες

Για εσάς δεν είναι παρά ένα έπιπλο μέσα στο οποίο βάζετε τα ρούχα σας ή τα ρούχα του παιδιού. Για εκείνο, όμως, μπορεί να μετατραπεί σε σκάλα, αν ανοίξει τα συρτάρια με τον κατάλληλο τρόπο. Εκτός από τους μικροτραυματισμούς που μπορούν να προκληθούν αν ένα συρτάρι κλείσει απότομα στο ποδαράκι του, αν το έπιπλο δεν είναι καλά στερεωμένο στον τοίχο μπορεί να γυρίσει από το βάρος του παιδιού και να πέσει επάνω του, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του.

Τηλεοράσεις

Ίσως έχετε ξεχάσει πόσο ζυγίσει η επίπεδη – αλλά τεράστια – οθόνη της τηλεόρασής σας. Άλλωστε το λεπτό της σχήμα είναι εύκολο να σας ξεγελάσει. Και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να την στερεώσετε πολύ προσεκτικά στον τοίχο. Σε καμία περίπτωση μην την αφήσετε απλώς πάνω σε ένα έπιπλο. Ακόμη και αν είναι ψηλά, μια απότομη κίνηση του παιδιού στο τραπέζι που την στηρίζει αρκεί για να έρθετε αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Πλυντήριο

Τα περισσότερα παιδιά μαγεύονται από τον ήχο και τις κινήσεις του πλυντηρίου. Κάποια από αυτά θέλοντας να παίξουν, έχουν μπει μέσα απαρατήρητα από τους γονείς τους με αποτέλεσμα να χτυπήσουν σοβαρά ή και να πνιγούν.

Νομίσματα

Τα ψιλά που αφήσατε στο τραπεζάκι συνδυάζουν δύο από τις μεγάλες αδυναμίες των μωρών: Είναι γυαλιστερά και χωράνε με άνεση στο στόμα τους. Εκτός από τα μικρόβια που κατοικούν στα χρήματά μας, το μέταλλα βλάπτουν το πεπτικό σύστημα. Και φυσικά, δεν αποκλείεται το νόμισμα να σταθεί στον αεραγωγό του παιδιού, απειλώντας τη ζωή του.

Λεπτά στόρια

Ίσως το πιο φαινομενικά αθώο αντικείμενο αυτής της λίστας, τα λεπτά στόρια ευθύνονται για αρκετούς θανάτους παιδιών, εξαιτίας της ευκολίας με την οποία μπορούν να μπλεχτούν στα κορδόνια τους. Συγκεκριμένα, από το 1990 έως και το 2015, 17.000 παιδιά βρέθηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων των ΗΠΑ εξαιτίας τραυματισμών που σχετίζονταν με αυτά. Κάποια από αυτά δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιβιώσουν αυτού του περιστατικού.