Για το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να προκαλεί χρόνια λοίμωξη, αλλά και για την περίπτωση εμφάνισης του ιού στον οργανισμό ανθρώπου για μεγάλο διάστημα αφότου νοσήσει, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, για ίχνη του ιού σε ασθενείς, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».

Όπως είπε, κομμάτια του νεκρού πλέον ιού μπορεί να ανιχνεύονται έναν έως δύο μήνες μετά την αρχική μόλυνση των κυττάρων του αναπνευστικού από τον κοροναϊό.

Στη Νότια Κορέα, η οποία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, πραγματοποιήθηκε η πιο αξιόπιστη δοκιμή, αυτή της κυτταρικής καλλιέργειας για τον εντοπισμό ενεργού ιού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Στα ίδια πειράματα βρέθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή, χωρίς να επηρεάζει τον πυρήνα του κυττάρου. Αυτό σημαίνει πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

«Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι όλοι θα κριθούμε με βάση τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα» συμπλήρωσε.