Μία νεαρή βοηθός έχει ξεχωρίσει από το επιτελείο του επικεφαλής λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς εκτός από το πλούσιο βιογραφικό της και τις πολλές διακρίσεις της, είναι και πολύ όμορφη.

Ο λόγος για την κυρία Παρασκευή (Εβίτα) Φράγκου,  μια νεαρή επιστήμονας με πολλές διακρίσεις, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αφοσιωθεί στο κλινικό και ερευνητικό έργο της Παθολογίας και των Λοιμώξεων.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η 35χρονη γιατρός είναι συνοδοιπόρος των επιστημόνων της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν», σε μια διαδρομή που τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του κοροναϊού, εξελίχθηκε σε ένα δύσκολο και γεμάτο ανατροπές αγώνα δρόμου για την επιστήμη και τη δημόσια υγεία, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», η κυρία Φράγκου βρίσκεται στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ως ακαδημαϊκή υπότροφος με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία – Μονάδα Λοιμώξεων» τους τελευταίους πέντε μήνες – αυτή ήταν η διάρκεια της σύμβασης εργασίας της, όπως ορίστηκε από τη συνέλευση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο.

Από τις 20 Απριλίου 2020, όμως, το αντικείμενό της είναι συγκεκριμένο και στοχευμένο στην αντιμετώπιση του κοροναϊού SARS-CoV-2 – «για τις ανάγκες υποστήριξης του Επιστημονικού Υπευθύνου Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο “Αττικόν” για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», όπως αναγράφεται στη νέα απόφαση της συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.

Ακαδημαϊκή υπότροφος

Τη δεύτερη εβδομάδα του περασμένου μήνα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) προκήρυξε την πλήρωση μιας θέσης ακαδημαϊκού υποτρόφου για τις ανάγκες υποστήριξης του κ. Τσιόδρα στο Αττικόν. Ως γνωστικό αντικείμενο της θέσης αναφερόταν η Παθολογία, ενώ οριζόταν πλήρης απασχόληση σε κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο στη Δ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Αττικόν.

Ωστόσο το πεδίο δεν ήταν άγνωστο για την επίμονη ερευνήτρια.

Στο Νοσοκομείο Αττικόν είχε κάνει την ιατρική της ειδίκευση.

Από το 2014 έως το 2018, η κυρία Φράγκου ήταν επιμελήτρια στην κλινική, ολοκληρώνοντας παράλληλα την ειδικότητά της στην Παθολογία.

Στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπονεί πλέον και τη διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο τις λοιμώξεις. Στο πλαίσιο αυτό έχει καθημερινή παρουσία στο νοσοκομείο. Σε αυτό θα παραμείνει έως και τις 31 Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η νέα της σύμβαση ως ακαδημαϊκού υποτρόφου.

Βάσει της νομοθεσίας, οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι μπορεί να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, υποψήφιοι διδάκτορες ή επιστήμονες με εξαιρετική τεχνική εμπειρία. Οι θέσεις χρηματοδοτούνται από πόρους που εξασφαλίζει το Τμήμα ή από πόρους από ΝΠΙΔ και οι επιστήμονες προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου. Για τη συγκεκριμένη θέση, κατά πληροφορίες, υποβλήθηκαν τη Δευτέρα 13 Απριλίου εννέα αιτήσεις. Τα τυπικά κριτήρια της προκήρυξης αλλά και τα ουσιαστικά, ότι δηλαδή οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν Ειδικότητα Παθολογίας με ειδικό ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις, και κυρίως στις Ειδικές Λοιμώξεις, όπως αυτά αποδεικνύονται από το βιογραφικό και την προϋπηρεσία τους σε Μονάδα Λοιμώξεων, αξιολογήθηκαν από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα.

Πώς επιλέχτηκε  από τον Τσιόδρα

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αξιολόγησε τις αιτήσεις και υπέβαλε εισήγηση με τον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων προς το Ειδικό Επταμελές Οργανο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΚΠΑ, την οποία παράλληλα κοινοποίησε προς τον διευθυντή της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, Δημήτριο Μπούμπα.

Το δικαίωμα των υποψηφίων για ένσταση δεν ασκήθηκε και ο πίνακας κατάταξης οριστικοποιήθηκε, με την κυρία Φράγκου να καταλαμβάνει την πρώτη -και μοναδική- θέση βάσει της μοριοδότησης.

Με αυτή τη διαδικασία βρίσκεται στο Αττικόν. Πλέον, το αντικείμενό της συσχετίζεται με τον κοροναϊό, έναν ιό-πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Ως ακαδημαϊκός υπότροφος η κυρία Φράγκου έχει την ευθύνη: α) της παρακολούθησης σε καθημερινή βάση των ασθενών της Μονάδας Λοιμώξεων και στο τμήμα νοσηλείας των ασθενών με λοιμώξεις, β) συμμετοχή σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες με θέμα λοιμώξεις (καταγραφή ασθενών, μέτρηση εργαστηριακών παραμέτρων, παρακολούθηση αντιμικροβιακής αγωγής) και γ) τη διδασκαλία φοιτητών της Ιατρικής Σχολής για θέματα λοιμώξεων.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για πολυεπίπεδη ενασχόληση, ιδίως σε κλινικό και ερευνητικό έργο -το διδακτικό γίνεται εξ αποστάσεως-, που θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν ιδανικό για κάθε επιστήμονα λοιμωξιολόγο.

Η Εβίτα Φράγκου σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Πάτρας, ενώ πήρε το πτυχίο της με βαθμό 8,12.

Ως αριστούχος των Πανελληνίων είχε πάρει υποτροφία από τράπεζα, ενώ τη διδακτορική της διατριβή για τις λοιμώξεις την εκπονεί ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

«Σε ό,τι αφορά τη σταδιοδρομία μου, ο απώτερος και μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνω ένας επιτυχημένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ειδικά στο αντικείμενο της Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Θα ήθελα τα πορίσματα της δικής μου ερευνητικής εργασίας να αποδειχτούν χρήσιμα και να επηρεάσουν τόσο την προσωπική μου κλινική πρακτική όσο και αυτή των συναδέλφων μου. Ιδανική για εμένα θα ήταν μια θέση η οποία να περιλαμβάνει εξίσου ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα. Πιστεύω ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξακολουθήσω να έρχομαι αντιμέτωπη με ερευνητικά ζητήματα, τα οποία έχουν πραγματικό και χειροπιαστό κλινικό αντίκτυπο. Ονειρεύομαι ότι η ερευνητική εργασία μου θα είναι παγκοσμίου επιπέδου ως προς την ποιότητα και την επιρροή της στο πώς θα αξιολογούμε και θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον βαριά νοσήματα», περιγράφει η ίδια στο βιογραφικό της τους στόχους της.

Για να τους υπηρετήσει έχει αφιερώσει πολλές ώρες και σε κλινικό έργο και σε έρευνα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της πήρε υποτροφία για το «ΥΓΕΙΑ» και στη συνέχεια ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2016. Ακολούθησε μια γόνιμη διετία, από το 2012 ως το 2014, όπου ξεκίνησε την ειδικότητα στην Παθολογία στο Αττικόν και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής. Συγκεκριμένα, εργάστηκε στην Καρδιολογική Κλινική του Βασιλικού Νοσοκομείου της επαρχίας του Σάσεξ (Royal Sussex County Hospital), στο τμήμα Γηριατρικής του νοσοκομείου Croydon Health Services, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο νοσοκομείο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων στο νοσοκομείο Barts and The London.