Η γιόγκα δεν είναι απλώς μια σειρά ασκήσεων κατά τις οποίες μαθαίνετε να στρίβετε το σώμα σας σε περίεργες στάσεις. Είναι επίσης γνωστό ότι έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Στη γνήσια μορφή της, που ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδουστική παράδοση, η γιόγκα θεωρήθηκε αναπόσπαστο μέρος ενός «μεταμορφωτικού» τρόπου ζωής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η λέξη «γιόγκα» προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει «ένωση του νου και του σώματος».

Οι λόγοι να επιλέξει κάποιος τη γιόγκα είναι ατελείωτοι. Κάποιοι την προτιμούν για να αυξήσουν την ευλυγισία τους, κάποιοι για μυϊκή ενδυνάμωση και άλλοι για τη θετική επίδραση που έχει στην ψυχολογία τους. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα 5 βασικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα στο σώμα και το μυαλό σας.

Τα 5 βασικά οφέλη της γιόγκα σε σώμα και μυαλό

1. Αυξάνει την ευλυγισία

Το σώμα σας έχει γίνει λιγότερο ευέλικτο κι από το πρόγραμμά σας; Με τη σωστή διδασκαλία, η γιόγκα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τεντώσετε τους μυς σας και να αυξήσετε το εύρος της κίνησής σας. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε ευλύγιστοι για να κάνετε γιόγκα, αλλά εάν κάνετε γιόγκα τακτικά και για αρκετό καιρό, θα παρατηρήσετε μια σταδιακή αύξηση της ευλυγισίας σας. Ως αποτέλεσμα, μια στάση που μπορεί αρχικά να σας φαινόταν αδύνατη, θα καταλήξει να σας φαίνεται απλή. Παράλληλα, οι ενοχλήσεις και οι πόνοι που συνδέονται με την πολύωρη καθιστική στάση, θα αρχίσουν να μειώνονται και ως αποτέλεσμα η στάση και του σώματός σας θα βελτιωθεί σημαντικά.

2. Βελτιώνει την αντοχή

Λόγω της βαθιάς, προσεκτικής αναπνοής που είναι απαραίτητη στη γιόγκα, μπορείτε να ενισχύσετε την ικανότητα των πνευμόνων σας, καθώς και την αντοχή σας. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους λάτρεις των τρεξίματος καθώς και για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις αθλητικές τους αποδόσεις.

3. Προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση

Μπορεί η γιόγκα να είναι διάσημη κυρίως για την ευλυγισία που χαρίζει, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να προσφέρει και μυϊκή ενδυνάμωση, στοχεύοντας στους μυς όλου του σώματος. Ορισμένες ασκήσεις γιόγκα που γίνονται με το βάρος του σώματος είναι ικανές να αυξήσουν τη μυϊκή σας μάζα και κατ’ επέκταση να βελτιώσουν τον μεταβολισμό σας.

4. Μειώνει το άγχος

Δεν είναι τυχαίο ότι η γιόγκα είναι η πιο δημοφιλής μορφή άσκησης όσον αφορά στη μείωση του άγχους και του στρες. Οι στάσεις γιόγκα που συνδυάζουν ασκήσεις τεντώματος, ελεγχόμενης αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος, την πίεση του αίματος και να βελτιώσετε τη λειτουργία της καρδιάς σας. Παράλληλα, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας, αφού σας μαθαίνει να εστιάζετε στο εδώ και το τώρα, μια πρακτική που μπορεί να σας χρησιμεύσει γενικότερα στη ζωή σας.

5. Αυξάνει τη ερωτική επιθυμία

Είναι γνωστό ότι η γυμναστική γενικότερα μας βοηθάει να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το σώμα μας και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι η τακτική γιόγκα βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση, τον οργασμό και τη συνολική ικανοποίηση των γυναικών.