Η θολή όραση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ματιών και συνήθως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται απλώς για μια υπενθύμιση ότι τα γυαλιά σας χρειάζονται ανανέωση. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αν η όρασή σας θολώσει ξαφνικά, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να εντοπίσετε τους λόγους και να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για την επίλυση του προβλήματος.

Τι μπορεί να φταίει

Χρειάζεστε γυαλιά

Είτε πρόκειται για την πρώτη φορά που αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης, είτε ήδη έχετε ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως, είναι πιθανό μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο να αποδείξει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην αυξημένη μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό ή πρεσβυωπία. Η τελευταία προσβάλλει την πλειοψηφία των ενηλίκων μετά τα 40.

Επιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για μια μόλυνση των ματιών που μπορεί να προκληθεί ακόμη και ως συνέπεια ενός απλού κρυολογήματος – ή ακόμη και του κοροναϊού, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Συνήθως υποχωρεί μόνη της εντός δύο εβδομάδων, όμως αν τα συμπτώματά σας είναι έντονα ενδέχεται να χρειαστείτε αντιβιοτικά ή αντιϊκά φάρμακα.

Κακή χρήση φακών επαφής

Είτε τους τοποθετείτε με βρώμικα χέρια, είτε ξεχνάτε να τους βγάλετε στον ύπνο σας, είτε απλώς τους φοράτε επί πολλές ώρες καθημερινά, οι φακοί επαφής δημιουργούν μικροσκοπικές γρατσουνιές στην επιφάνεια των ματιών, οι οποίες λειτουργούν ως είσοδοι για τα μικρόβια.

Άλλες μολύνσεις των ματιών

Ξέρατε ότι μπορούμε να πάθουμε ακόμη και έρπη στα μάτια μας; Αν και οι περισσότερες μολύνσεις των ματιών μπορούν να θεραπευθούν με την κατάλληλη αγωγή, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να φέρνουμε τα χέρια μας στα μάτια μας, ακόμη και αν δεν φοράμε φακούς. Έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Καταρράκτης

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνήθως παρουσιάζεται στην τρίτη ηλικία, όμως δεν είναι ανήκουστες και οι περιπτώσεις νεανικού καταρράκτη. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον οι επεμβάσεις για τη διόρθωσή του είναι πιο ακίνδυνες και επιτυχημένες από ποτέ.

Γλαύκωμα

Το συγκεκριμένο πρόβλημα προκύπτει από την αυξημένη πίεση στην επιφάνεια του ματιού, η οποία βλάπτει το οπτικό νεύρο. Συνήθως αναπτύσσεται σε βάθος δεκαετιών, και οι ασθενείς δεν το παρατηρούν πριν προχωρήσει πολύ.

Διαβήτης

Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ και δεν σας έχει γίνει διάγνωση ή δεν ακολουθείτε κάποια θεραπεία, ενδέχεται να αναπτύξετε αμφιβληστροειδοπάθεια. Ουσιαστικά, τα αιμοφόρα αγγεία καταστρέφονται, με αποτέλεσμα τη διαρροή αίματος ή τη δημιουργία επιπλέον αγγείων στο πίσω μέρος του ματιού, όπου σπάνε και αιμορραγούν. Η λύση βρίσκεται στον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη.

Υψηλό σάκχαρο

Ακόμη και αν προς το παρόν το πρόβλημα δεν έχει εξελιχθεί σε διαβήτη, το υψηλό σάκχαρο προκαλεί οίδημα των ματιών που αλλάζει το σχήμα τους και τον τρόπο που εστιάζουν. Συνήθως, το πρόβλημα υποχωρεί από μόνο του λίγες ώρες αργότερα, όμως είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για τη μείωση του σακχάρου σας.

Υψηλή πίεση

Η υψηλή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς, δηλαδή σε ένα είδος “εγκεφαλικό” του ματιού. Συνήθως το πρόβλημα πλήττει το ένα από τα δύο μάτια, ενώ για τη διόρθωσή του απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Ημικρανία

Οι οπτικές διαταραχές είναι σχετικά συνηθισμένο σύμπτωμα της ημικρανίας, καθώς εμφανίζεται στο 25-30% των ασθενών.

Διάσειση

Αν έχετε εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα, ίσως ένας τραυματισμός του κρανίου να κρύβεται πίσω από τα προβλήματα στην όρασή σας. Η διάσειση μπορεί να προκαλέσει θολή ή διπλή όραση, δυσκολία στη μετακίνηση του βλέμματος από το ένα σημείο σε ένα άλλο, προβλήματα εστίασης και συντονισμού των ματιών.

Άγχος

Ναι, φυσικά το άγχος μας μπορεί να κρύβεται πίσω και από αυτό το σύμπτωμα. Το γεγονός ότι προκύπτουν από αυτό, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα όρασης είναι αμελητέα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μόνιμες βλάβες.

Ραγοειδίτιδα

Αν η θολή όραση συνοδεύεται από ξηροφθαλμία και φλεγμονή γύρω από το μάτι ίσως πάσχετε από αυτή την ομάδα ασθενειών που συνδέονται με αυτοάνοσα ή λοιμώδη νοσήματα. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, όμως μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, επομένως η ιατρική παρακολούθηση είναι επιβεβλημένη.