Μπορεί τα μέτρα να χαλαρώνουν, όμως οι επιλογές μας για την διασκέδαση των παιδιών είναι ακόμη περιορισμένες. Οι παιδικές χαρές και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, έστω και από το σπίτι. Έτσι, ο κήπος γίνεται μονόδρομος για το ξέσπασμα της ενέργειας των μικρών μας, αλλά και για να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή με τη φύση. Προκειμένου να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, θα πρέπει να έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να παραμένει ασφαλές τις ώρες που εξερευνά το χορτάρι ή τα φυτά.

Ξεκινήστε με μια αναζήτηση

Ορισμένα φυτά μπορούν να γίνουν τοξικά αν το παιδί φάει τα φύλλα τους. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να προλάβουν τα μικρά μας να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, καλό είναι να κάνουμε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και να αφαιρέσουμε ή να περιορίσουμε τα επικίνδυνα φυτά μέχρι να μεγαλώσει αρκετά ώστε να καταλαβαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγει. Επιπλέον, καλό είναι να αφαιρέσουμε τις καυτερές πιπεριές, που μπορούν να το κάψουν, αν ας πούμε αφού τις πιάσει τρίψει τα ματάκια του, αλλά και κάποια είδη κρίνων που μπορούν να γίνουν τοξικά.

Στρώστε το έδαφος

Το περιποιημένο γκαζόν είναι η καλύτερη επιλογή, ώστε να μην κινδυνεύει να χτυπήσει αν πέσει.

Ψάξτε για πιθανούς κινδύνους

Φροντίστε τα έπιπλα του κήπου να είναι τοποθετημένα σταθερά, ιδανικά βιδωμένα στο έδαφος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω του. Καλύψτε τις αιχμηρές γωνίες και αφαιρέστε εμπόδια που μπορούν να του βάλουν “τρικλοποδιά”, όπως αντικείμενα ή σωλήνες που εξέχουν. Δημιουργήστε εμπόδια ώστε να μην μπορεί να προσεγγίσει σημεία του κήπου που είναι επικίνδυνα, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών και να αποκτήσει αίσθηση του φόβου.

Κρατήστε τον κήπο “στεγνό”

Ακόμη και μια παιδική πισίνα ή ένας κουβάς με νερό μπορούν να οδηγήσουν ένα νήπιο στον πνιγμό. Για αυτό φροντίζουμε να έχουμε πάντα το νου μας στο παιδί, ακόμη και αν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλειά του.