Το καλοκαίρι έχει πλέον μπει επίσημα και ακόμα και αν η κακοκαιρία μας ταλαιπωρεί, οι υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονται μια «ανάσα» μακρυά. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί είναι εκείνοι που ανυπομονούν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης σε παραλίες ή πισίνες, ο νέος όμως καροναϊός έρχεται να «ταράξει» το ξέγνοιαστο καλοκαιρινό κλίμα. Κύριο μέλημα όλων είναι η ασφάλεια, γι’αυτό και μπορεί κανείς να σκεφτεί πόσο επικίνδυνη είναι η επίσκεψη σε μια παραλία ή πισίνα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να υποδηλώνει ότι ο ιός, που προκαλεί την νόσο COVID – 19, μπορεί να εξαπλωθεί σε ανθρώπους μέσω του νερού στις πισίνες, τα υδρομασάζ ή και τα ιαματικά λουτρά. Αυτό διότι η σωστή λειτουργία και συντήρηση τέτοιων εγκαταστάσεων προϋποθέτει την χρήση απολυμαντικού, που εξουδετερώνει τον ιό.

Είναι ασφαλής η θάλασσα;

«Δεν είναι σαφές εάν το νερό της θάλασσας μπορεί να εξαπλώσει τον ιό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Robert Glatter, γιατρός στο Lenox Hill Hospital στην Νέα Υόρκη. «Η υψηλή περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε αλάτι θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό, αν και το ζήτημα ακόμα δεν έχει λάβει οριστική απάντηση» σημειώνει. Αν και ο ιός δεν είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί από το νερό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος όταν πηγαίνετε σε μια παραλία ή πισίνα, όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι συγκεντρωμένοι. «Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μετάδοσης του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο, ιδίως όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου» συμπληρώνει ο Δρ. David Goldberg, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο New York-Presbyterian Medical Group Westchester και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Columbia University Irving Medical Center. «Ο κίνδυνος του νερού φαίνεται να είναι πολύ χαμηλός, συγκριτικά με εκείνον που έχει να κάνει την απουσία της φυσικής απόστασης ανάμεσα στα άτομα» προσθέτουν.

Μένουμε ασφαλείς στην παραλία και την πισίνα

Ανεξάρτητα από την επιλογή σας, η τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής αποτελεί το καλύτερο «όπλο» απέναντι στον νέο κοροναϊό. Αυτά περιλαμβάνουν το προσεκτικό και τακτικό πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι ή τον καθαρισμό των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα για τουλάχιστον είκοσι δεύτερα, την κάλυψη του στόματος με χαρτομάντιλο κατά την διάρκεια βήχα ή φτερνίσματος, την αποφυγή χειραψίας όπως και της επαφής των χεριών με τα μάτια, το στόμα ή την μύτη μας, βασικές «πύλες» όπου μπορεί να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό. Εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση της φυσικής απόστασης από τους γύρω μας.