Είναι γνωστό ότι ο κοροναϊός που προκαλεί το COVID – 19 επιτίθεται συνήθως στο αναπνευστικό σύστημα. Καθώς, όμως, οι γιατροί εξακολουθούν να αναφέρουν υψηλά ποσοστά θρομβώσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, οιδήματος στον εγκέφαλο και καρδιακών προβλημάτων σε ασθενείς, που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ίσως να μην πρόκειται μόνο για μια αναπνευστική λοίμωξη. Μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, ενδεχομένως να υποδεικνύει το σημείο «κλειδί» που συνδέει τα παράξενα και ανόμοια συμπτώματα που πλήττουν τους ασθενείς από κοροναϊό.

Επιθήλιο και αιμοφόρα αγγεία

Οι ερευνητές, συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι ο νέος κοροναϊός προσβάλλει τα κύτταρα του ενδοθηλίου, που επενδύουν τον αυλό των αγγείων και την καρδιά, γεγονός που μπορεί να αιτιολογήσει την επίμονη θρόμβωση και την οργανική ανεπάρκεια, που συνήθως δεν εμφανίζονται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το COVID – 19. Στο μεταξύ, πολλοί είναι οι ασθενείς που χάνουν την μάχη από θρομβώσεις και όχι από πνευμονική ανεπάρκεια. Στις ΗΠΑ ορισμένοι γιατροί, μάλιστα, αναφέρουν ότι περίπου 40% των ασθενών από κοροναϊό εμφάνισαν θρόμβους στο αίμα, με την επιπλοκή να εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και κατά την λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές κατόπιν της μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κοροναϊός φαίνεται να μολύνει άμεσα το ενδοθήλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοροναϊός εισέρχεται στα κύτταρα των πνευμόνων μέσω ενός υποδοχέα, γνωστός ως ACE2. Οι εν λόγω υποδοχείς βρίσκονται όμως και κατά μήκους του ενδοθηλίου, γεγονός που καθιστά τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα ευάλωτα στην λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός.