Το άγχος αποτελεί για την μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας. Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως το υποπροϊόν ενός συχνά χαοτικού και ραγδαία εξελισσόμενου κόσμου. Ορισμένες φορές το άγχος δεν επιδρά μόνο αρνητικά, αφού η αίσθηση της ανησυχίας λειτουργεί ως προειδοποίηση για ενδεχόμενους κινδύνους, παρακινώντας μας να παραμείνουμε οργανωμένοι και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, όταν το άγχος μετατρέπεται σε μια διαρκή πρόκληση μάλλον θα ήταν καλό να το αντιμετωπίσετε, προκειμένου να μην σταθεί εμπόδιο στους στόχους και τις φιλοδοξίες που μπορεί να έχετε σε ποικίλους τομείς. Μερικές στρατηγικές για να διαχειριστείτε το άγχος και να επανακτήσετε τον έλεγχο στην καθημερινότητά σας περιλαμβάνουν:

*Μειώστε τον καφέ

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο άγχος, τότε η καφεΐνη μάλλον δεν αποτελεί τον «σύμμαχό» σας. Η καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει την νευρικότητά ή και το εκτεταμένο αίσθημα πανικού, τα οποία μπορεί να σας επηρεάσουν αρνητικά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Έρευνες επισημαίνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες διαταραχές άγχους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις πανικού σε άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχή πανικού ενώ σε μερικούς ανθρώπους η αποφυγή της φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος.

*Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία

Η πρακτική της αρωματοθεραπείας προτείνει την χρήση αρωματικών αιθέριων ελαίων για την προώθηση της υγείας και της ευεξίας. Μπορεί να αφήσετε τα αρώματα να κατακλύσουν το χώρο σας ώστε να τα εισπνέετε και να χαλαρώνετε καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας ή μπορείτε να τα προσθέσετε στην βραδινή σας περιποίηση για να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην χαλάρωση, στον καλύτερο ύπνο αλλά και την βελτίωση της διάθεσης ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μερικά αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του άγχους είναι η λεβάντα, το φασκόμηλο ή το περγαμόντο.

*Δώστε τέλος στο κάπνισμα

Η μείωση του άγχους σας δίνει ακόμα ένα λόγο για να απαλλαγείτε από την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος. Οι περισσότεροι καπνιστές έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο κατά την διάρκεια περιόδων εκτεταμένης ανησυχίας και άγχους. Ωστόσο, το κάπνισμα λειτουργεί ως σύντομη «λύση», η οποία είναι παροδική και μπορεί να επιδεινώσει το άγχος με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα διάλειμμα για να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες ενώ έχετε κλειστά τα μάτια σας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, καθίστε, κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε αργά. Προσπαθήστε να εκπνεύσετε αργά για να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο ρυθμό στις ανάσες σας, πράγμα που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

*Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην περιποίηση και την φροντίδα του εαυτού σας, καθώς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αποφορτιστείτε από την ένταση της ημέρας και να χαλαρώσετε. Εάν αισθάνεστε έντονη ανησυχία, τότε δοκιμάστε να μείνετε για λίγο μόνοι σας, κάνοντας μια βόλτα στην γειτονιά σας, πηγαίνοντας γυμναστήριο ή κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο οργανώνεται την καθημερινότητά σας και διατηρείτε τον εαυτό σας υγιή αλλά δημιουργείτε μια βαθύτερη σύνδεση με το περιβάλλον γύρω σας. Έτσι μπορείτε να καταφέρετε με την πάροδο του χρόνου να εστιάσετε στο παρόν, αποτρέποντας το νου να «τρέξει» σε ανησυχητικά σενάρια για το μέλλον. Η πρακτική της ενσυνειδητότητας μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους αλλά και πανικού.