Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν άγχος, μπορεί να παρατηρήσουν ότι κάνουν αρνητικές σκέψεις όχι μόνο για μια παροντική κατάσταση αλλά και για γεγονότα ή ζητήματα που ανήκουν στο παρελθόν ή και για πιθανά σενάρια του μέλλοντος. Οι ίδιες ανησυχητικές σκέψεις έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στο μυαλό, δημιουργώντας μια σπειροειδή γραμμή άγχους ή ακόμα και πανικού. Η λύση σε αυτό το ζήτημα περιλαμβάνει την αποτοξίνωση του μυαλού, το να κάνετε δηλαδή ένα διάλειμμα από τις σκέψεις σας για να μπορέσετε να επανέλθετε με μια πιο ανανεωμένη προσέγγιση.

Τα οφέλη της εγκεφαλικής αποτοξίνωσης

Η διαδικασία επανάληψης των ίδιων σκέψεων, γνωστή και ως μηρυκασμός σκέψεων, αποδεικνύεται επιβλαβής, με την βασικότερη συνέπεια την δημιουργία περιττού άγχους στο παρόν για ζητήματα που αφορούν το παρελθόν ή και το μέλλον. Αυτή η περιττή ανησυχία πυροδοτεί το άγχος στον οργανισμό, το οποίο με την σειρά του δεν μας επιτρέπει να χαρούμε την στιγμή. Αποτέλεσμα του χρόνιου άγχους μπορεί να είναι μια σειρά από σωματικές, συναισθηματικές ή και ψυχικές παθήσεις. Αποφεύγοντας τον μηρυκασμό σκέψεων μπορείτε να απολαύσετε:

*Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Έχει αποδειχθεί ότι ο μηρυκασμός μπορεί να επηρεάσει την ανάπαυση. Οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις για οποιοδήποτε τομέα της καθημερινότητας, όχι μόνο δεν σας βοηθούν να χαλαρώσετε αλλά δεν σας αφήνουν ούτε να ξεκουραστείτε και να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας. Κατά συνέπεια περνάτε πολλές ώρες βιώνοντας αρνητικά συναισθήματα και δεν κοιμάστε καλά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ήδη πεσμένη διάθεση.

*Μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης

Το χρόνιο άγχος, το οποίο μπορεί να συνδέεται με τον μηρυκασμό σκέψεων, μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα του σώματος που ανταποκρίνονται στο στρες, αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Η κορτιζόλη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στη μείωση της φλεγμονής και στη διαμόρφωση της μνήμης. Ωστόσο, τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

*Αυξημένη δημιουργικότητα

Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να μειώσουν δραματικά την δημιουργικότητά σας ενώ έχει παρατηρηθεί, στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης ότι όσοι εστίαζαν σε προβλήματα της δουλείας ήταν λιγότερο δημιουργικοί συγκριτικά με εκείνους που εστίασαν σε πιθανές στρατηγικές επίλυσης. Άλλη επιστημονική μελέτη έχει επίσης συνδέσει την μειωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με τις αρνητικές σκέψεις, οι οποίες είναι πιθανό να εντείνουν ακόμα περισσότερο το άγχος.

Πώς θα αποτοξινωθούμε;

Εάν παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας παραμένουν «κολλημένες» σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα κι ότι μάλιστα γίνονται ολοένα και πιο αρνητικές, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να κάνετε ένα βήμα πίσω και να «καθαρίσετε» το μυαλό σας. Μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να δώσετε τέλος στις αρνητικές σκέψεις και να απελευθερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα, περιλαμβάνουν:

  • Διαλογισμός: Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που υπογραμμίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις του διαλογισμού στην υγεία του οργανισμού. Ο διαλογισμός φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αρνητικών σκέψεων αλλά και του φαινομένου του μηρυκασμού σκέψεων, διευκολύνοντας την συγχώρεση.
  • Ενσυνειδητότητα: Η ενσυνειδητότητα αποτελεί την πρακτική που σας επιτρέπει να εστιάσετε πλήρως σε μια δραστηριότητα, σταματώντας τις αρνητικές ή τις ανησυχητικές σκέψεις. Το να ολοκληρώσετε μια δραστηριότητα, εστιάζοντας μόνο σε αυτήν, μπορεί να σας βοηθήσει να «καθαρίσετε» το μυαλό σας και να δείτε μια κατάσταση από διαφορετική οπτική
  • Επικοινωνία: Η επικοινωνία με τους φίλους ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να χαλαρώσετε και να εκφράσετε τις ανησυχίες σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν εγκλωβίζετε τα αρνητικά συναισθήματα αλλά να τα διαχειρίζεστε με ωφέλιμο τρόπο.