Οι ημικρανίες αποτελούν μια νευρολογική πάθηση που μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων. Συχνά χαρακτηρίζεται από έντονους, εξουθενωτικούς πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα της μπορεί να περιλαμβάνουν την ναυτία, την τάση για έμετο, την δυσκολία στην ομιλία, το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα και την ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Ο πόνος της ημικρανίας επηρεάζει συνήθως την περιοχή του μετώπου. Συνήθως βρίσκεται στη μία πλευρά του κεφαλιού, αλλά μπορεί να επηρεάζει και τις δύο πλευρές ή και να μετατοπιστεί. Με την αναγνώριση και την αποφυγή συγκεκριμένων παραγόντων που μπορεί να την πυροδοτήσουν μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ημικρανιών.

1. Αποφύγετε δυνατούς ήχους και έντονα φώτα

Οι δυνατοί θόρυβοι, τα φώτα που αναβοσβήνουν αποτελούν κοινές αιτίες για την εμφάνιση της ημικρανίας. Αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθούν, αλλά γνωρίζοντας ότι συμβαίνουν σε ορισμένες καταστάσεις και περιβάλλοντα, θα μπορούσατε να τα αποφύγετε ευκολότερα. Αυτά περιλαμβάνουν τις κινηματογραφικές αίθουσες, την νυχτερινή οδήγηση ή και την έκθεση στο έντονο φως του ήλιου. Επίσης θα ήταν καλό να κάνετε διάλειμμα από το έντονο φως του υπολογιστή ή της τηλεόρασης για να ξεκουράζεστε ή να προσαρμόζετε τα επίπεδα φωτεινότητας.

2. Επιλέξτε προσεκτικά τι θα φάτε

Ορισμένα τρόφιμα ή και ροφήματα μπορεί να πυροδοτήσουν επεισόδια ημικρανίας, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν την σοκολάτα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκαντικά και το τυρί. Τρόφιμα ή και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα τρόφιμα που μπορεί να σας ενοχλούν για να τα μειώσετε καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας ή και να τα αποκλείσετε εντελώς.

3. Μην ξεχνάτε τις ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ημικρανιών. Πολλές γυναίκες τείνουν να παρουσιάσουν περισσότερους πονοκεφάλους ημικρανίας κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από την περίοδο τους. Για να μειώσετε τα έντονα συμπτώματα, θα ήταν καλό να είστε πιο προσεκτικές με την διατροφή σας εκείνες τις μέρες αλλά και να γυμνάζεστε.

4. Διατηρήστε συνεπές πρόγραμμα

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να πυροδοτήσει την ημικρανία για αυτό θα ήταν καλό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε εντός μίας ώρας από το ξύπνημα και στη συνέχεια κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Τόσο η πείνα όσο και η αφυδάτωση μπορεί να «κρύβονται» πίσω από τις ημικρανίες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οπότε βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Ακόμη και οι υπερβολικές ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους για αυτό θα ήταν καλό να μην ξεπερνάτε τις εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.