Για πρώτη φορά στα 56 χρόνια του το περίφημο περιοδικό Sports Illustrated, φιλοξενεί στις σελίδες του της φωτογραφίες μιας τρανς γυναίκας. Πρόκειται για την 26χρονη Βαλεντίνα Σαμπάιο από την Βραζιλία.

Το νεαρό μοντέλο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την μοναδική ευκαιρία που της δόθηκε, ενώ επαίνεσε την απόφαση του περιοδικού να φιλοξενήσει διαφορετικές γυναίκες με έναν δημιουργικό και αξιοπρεπή τρόπο.

Η Βαλεντίνα Σαμπάιο δημοσίευσε μάλιστα στο προφίλ της στο Instagram  φωτογραφίες της δηλώνοντας ενθουσιασμένη και ότι ήταν μεγάλη της τιμή.

«Η ομάδα στο [Sports Illustrated] δημιούργησε ένα ακόμη πρωτοποριακό τεύχος, συγκεντρώνοντας ένα διαφορετικό σύνολο πολύχρωμων, όμορφων γυναικών με δημιουργικό και αξιοπρεπή τρόπο», έγραψε η Σαμπάιο.

«Σας ευχαριστώ που με είδατε και με σεβαστήκατε όπως είμαι πραγματικά. Γιατί πάνω από όλα, είμαι άνθρωπος».

Σε άλλη φωτογραφία από το συγκεκριμένο τεύχος έγραψε στη λεζάντα:

«Είμαι ενθουσιασμένη και με τιμά το να είμαι μέρος του εμβληματικού τεύχους του Sports Illustrated Swimsuit Issue. Η ομάδα του περιοδικού δημιούργησε ακόμα ένα πρωτοποριακό τεύχος, συγκεντρώνοντας μία σειρά από διαφορετικές και με πολλά ταλέντα γυναίκες, με έναν δημιουργικό και αξιοπρεπή τρόπο»

«Γεννήθηκα τρανς σε ένα απομακρυσμένο, ταπεινό ψαροχώρι της βόρειας Βραζιλίας. Η Βραζιλία είναι μια όμορφη χώρα, που όμως μετρά τον υψηλότερο αριθμό βίαιων εγκλημάτων και δολοφονιών σε βάρος της τρανς κοινότητας, σε όλο τον κόσμο – με τρεις φορές υψηλότερους δείκτες από τις ΗΠΑ».

«Το να είσαι trans συνήθως σημαίνει το να βρίσκεις κλειστές τις πόρτες στις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων. Αντιμετωπίζουμε την κοροϊδία, τις προσβολές, τον φόβο και την φυσική κακοποίηση απλά επειδή υπάρχουμε. Οι επιλογές μας για να μεγαλώσουμε σε μία οικογένεια με αγάπη και αποδοχή, να έχουμε μία εποικοδομητική εμπειρία στο σχολείο, ή να βρούμε μία αξιοπρεπή δουλειά είναι αφάνταστα περιορισμένες και με πολλές προκλήσεις».

View this post on Instagram

I am excited and honored to be part of the iconic Sports Illustrated Swimsuit Issue. The team at SI has created yet another groundbreaking issue by bringing together a diverse set of multitalented, beautiful women in a creative and dignified way. I was born trans in a remote, humble fishing village in northern Brazil. Brazil is a beautiful country, but it also hosts the highest number of violent crimes and murders against the trans community in the world—three times that of the U.S. Being trans usually means facing closed doors to peoples’ hearts and minds. We face snickers, insults, fearful reactions and physical violations just for existing. Our options for growing up in a loving and accepting family, having a fruitful experience at school or finding dignified work are unimaginably limited and challenging. 💜🧡💛❤️💚

A post shared by Valentina Sampaio (@valentts) on

Η Βαλεντίνα Σαμπάιο γεννήθηκε σε ένα χωριό της Βόρειας Βραζιλίας.

Όπως εξηγεί, το γεγονός πως είναι τρανς έκλεισε πολλές πόρτες σε διαπροσωπικές αλλά και επαγγελματικές σχέσεις.

Το 2019, η Σαμπάιο έγινε το πρώτο ανοιχτά τρανς μοντέλο που εργάστηκε για τη Victoria Secret, ενώ το 2017 φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue γράφοντας ακόμα μία φορά ιστορία.

Η νεαρή καλλονή παλεύει συνεχώς για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας:

«Κάθε προσωπική μου επιτυχία είναι ένα βήμα μπροστά για ολόκληρη την κοινότητα. Δεσμεύομαι να συνεχίσω να σπάω το κατεστημένο ώστε να μπορέσω κάποια μέρα να φτιάξω ένα πιο εύκολο μονοπάτι για τους άλλους. Είμαστε εδώ και πάντα θα είμαστε», δηλώνει χαρακτηριστικά.