-Ράντγιαρντ Κίπλινγκ – Ο Μόγλης, το Bιβλίο της Zούγκλας

-Λουίτζι Πιραντέλλο – Χάος

-Γκράτσια Ντελέντα – Καλαμιές στον άνεμο

Αυτή την εβδομάδα

Ράντγιαρντ Κίπλινγκ

Ο Μόγλης, το Bιβλίο της Zούγκλας

Από τα πιο πολυδιαβασµένα µυθιστορήµατα όλων των εποχών, το «Βιβλίο της Ζούγκλας» µάς µιλάει για την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας και την ανάγκη να ανήκει κάποιος σε µια οµάδα και µια κοινότητα.

Πρόκειται για ένα αφήγημα «ενηλικίωσης»: της ενηλικίωσης ενός αγοριού παράξενου, διαφορετικού, που μεγαλώνει όχι όπως τα άλλα παιδιά, στο χωριό, αλλά στο λημέρι άγριων θηρίων.

Το «Βιβλίο της Ζούγκλας» είναι η ίδια η ιστορία της παιδικής ηλικίας, εφόσον πρόκειται για μια γλαφυρή μεταφορά όσων διαδραματίζονται στη ζωή ενός παιδιού στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει έναν κόσμο αφιλόξενο, με αμέτρητες αντιξοότητες και δοκιμασίες.

H μεγάλη αγγλική λογοτεχνία έχει δώσει ένα ανεπανάληπτο αριστούργημα: τα δύο βιβλία της ζούγκλας του Kίπλινγκ. Δύο συλλογές με μικρά πεζογραφήματα από τον κόσμο των ζώων και τις σχέσεις τους με τον άνθρωπο. O Mόγλης ζει μαζί τους, ταυτίζεται με τη ζωή τους. Oι φίλοι του, κάθε είδους ζώο, τον αγαπούν, τον μεγαλώνουν, του μαθαίνουν τα μυστικά του κόσμου τους. Και όλα αυτά με περιγραφές της άγριας και τόσο φιλικής φύσης.

O Mόγλης δίκαια έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς ήρωες που ξεπήδησαν από τις σελίδες ενός βιβλίου. Oι περιπέτειές του διαβάζονται άπληστα από μικρούς και μεγάλους. O κινηματογράφος και η τηλεόραση τον έκαναν δικό τους. Το βιβλίο φέρνει κοντά την ομορφιά της φυσικής ζωής, τα αγνά αισθήματα των ζώων που, όποιος το καταλάβει, θα θυμηθεί πως μοιάζουν πολύ με των ανθρώπων.

Μαζί

Κλασική Νουάρ Λογοτεχνία

Mυστήριο, αγωνία, καταιγιστική δράση, ανατροπές στα καλύτερα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας.

Αυτή την εβδομάδα

Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ

Ο σερ Τσαρλς Μπάσκερβιλ βρίσκεται νεκρός στο κτήμα του στο Ντέβον. Στο πρόσωπό του αποτυπωμένη μια έκφραση τρόμου, το σώμα του εξαντλημένο από την προσπάθειά του να σωθεί, ενώ δίπλα του διακρίνονται τα ίχνη ενός γιγάντιου λαγωνικού. Οι μυστηριώδεις συνθήκες του θανάτου του φέρνουν στην επιφάνεια την παλιά κατάρα που βαραίνει την οικογένεια των Μπάσκερβιλ. Προκατάληψη ή πραγματικός κίνδυνος; Τη στιγμή που πλησιάζει η ώρα του θανάτου για κάποιο μέλος της οικογένειας, ένα άγριο τέρας που μοιάζει με σκύλο εμφανίζεται στα ζοφερά, σκεπασμένα με παγωμένη ομίχλη, βαλτοτόπια του Ντάρτμουρ.

Ενας αρχαίος θρύλος, ένα απόκοσμο τέρας, ο τελευταίος κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας, η σκοτεινή και μυστηριώδης ατμόσφαιρα συνθέτουν το καλύτερο μυθιστόρημα που έγραψε ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν:

– Πατρίτσια Χάισμιθ, Καταδίωξη στη Βενετία

– Ντόροθι Μπ. Χιουζ, Σ’ ένα έρημο τόπο

Ακόμη

Αγία Σοφία

Παγκόσμιο Σύμβολο της Ορθοδοξίας

Σπάνιο εικονογραφικό υλικό, αρχιτεκτονική και ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζουν τη Μεγάλη Εκκλησία του Γένους.

Το οικουμενικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό μνημείο σε μία μοναδική έκδοση

Η Μεγάλη Εκκλησία του Γένους των Ελλήνων, η Αγία Σοφία. ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του κόσμου, ένα πραγματικό θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και ένα σύμβολο για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εγινε το μέγιστο θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο ένα οικουμενικό σύμβολο. Εκεί ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει συμφορές και θα αποθεώσει νέους αυτοκράτορες.

Ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985 ανακηρύχθηκε από την UNESCO, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η εκκλησία που έγινε σύμβολο της ίδιας της Ορθοδοξίας παρουσιάζεται με τρόπο συγκλονιστικό από τις σελίδες της αφιερωματικής αυτής έκδοσης.

Το σπάνιο εικονογραφικό υλικό που παρουσιάζει την πολυθρύλυτη εκκλησία σε όλες τις εκφάνσεις της και την καταγράφει στην ολότητά της, θεωρούμε ότι αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη διάσωση της ιστορικής μνήμης αλλά και τη διάδοση της ακτινοβολίας της στην Οικουμένη.

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Ο ΜΟΓΛΗΣ»: €0,60, «Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΡΣΚΕΒΙΛ»: €0,65 και «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»: €1,00)