Πολλά είναι τα οφέλη που απορρέουν από την αισιοδοξία, με τα πιο γνωστά να περιλαμβάνουν την μείωση του στρες στην καθημερινότητα, την ισχυρή ανοσία του οργανισμού αλλά και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σήμερα, τα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να προσθέσουν έναν ακόμη λόγο για να παραμένουμε αισιόδοξοι, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτός δεν είναι άλλος από την μακροζωία κι έτσι μπορούμε να αποκομίσουμε τα οφέλη της θετικής σκέψης για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

*Βλέποντας την γήρανση θετικά…

Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη γήρανση και την ζωή στο σύνολό της μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την μακροζωία. Διαπιστώθηκε μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ότι η θετική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε 11-15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεπεράσει κανείς την ηλικία των 85 ετών. Αυτό το εύρημα ισχύει, σύμφωνα με τους ερευνητές ανεξάρτητα από τον παράγοντα του φύλου, της ηλικίας, του εισοδήματος ή της κατάστασης της υγείας του ατόμου. Έρευνες επί του θέματος διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη από την νεαρή τους ηλικία υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση για την περίοδο της γήρανσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, συγκριτικά με εκείνους που «φοβούνται» να μεγαλώσουν.

Επιπλέον επιστημονικά ευρήματα υποστηρίζουν ότι η θετική ματιά για την γήρανση αυξάνει την θέληση του ατόμου για ζωή, γεγονός που το καθιστά πιο ανθεκτικό απέναντι στις ασθένειες και με έντονη τάσης πρόληψης για την φροντίδα της υγείας του. Όσοι βλέπουν την καθημερινότητά τους με πιο θετική νότα τείνουν να βιώνουν λιγότερο άγχος, γεγονός που μειώνει με την σειρά του τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών ή διαταραχών.

*Τι άλλο μπορεί να μας χαρίσει χρόνια;

Εκτός από την θετική σκέψη, υπάρχουν μερικοί ακόμα παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και μπορούν να προσθέσουν χρόνια στην ζωή μας. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η τακτική φυσική άσκηση, η διατήρηση του βάρους σε υγιή πρότυπα, οι θρεπτικές διατροφικές επιλογές αλλά και η αποφυγή ή και η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται σύμφωνα με τους ερευνητές ότι μας χαρίζουν περίπου 12 με 14 επιπλέον χρόνια. Αν και οι μελέτες διαπιστώνουν ότι μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο, συχνά δεν αναφέρονται στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Το πεδίο της θετικής ψυχολογίας ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι θετικές σκέψεις και τα θετικά συναισθήματα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ευτυχία του ατόμου.

Τα βήματα της αισιοδοξίας

Μερικές στρατηγικές που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε προκειμένου να ξεφύγετε από τον αρνητικό τρόπο σκέψης, εστιάζοντας στις θετικές νότες της καθημερινότητας, με στόχο να τις αυξήσετε, περιλαμβάνουν:

  • Επαναλάβετε θετικές επιβεβαιώσεις

Εάν επαναλάβετε κάτι αρκετές φορές είναι πιθανότερο ότι στο τέλος θα το πιστέψετε. Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα πίσω από τις θετικές επιβεβαιώσεις ή δηλώσεις, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, κάνοντάς τις μέρος των καθημερινών σας σκέψεων. Είναι σημαντικό αυτές οι δηλώσεις πέρα από θετικές να είναι και ρεαλιστικές, καθώς το υποσυνείδητό σας μπορεί διαφορετικά να τις θεωρήσει «παραπλανητικές» οδηγώντας σας πίσω στον αρνητικό τρόπο σκέψης.

  • Αφήστε την αισιοδοξία να σας περιβάλλει

Εκτός από τις σκέψεις σας θα ήταν καλό να προσέξετε τα άτομα που σας περιβάλλουν, καθώς είναι πιθανό να ενισχύουν ή να μειώνουν την αισιοδοξία σας. Για αυτό θα ήταν καλό να αφιερώνετε χρόνο σε άτομα που είναι αισιόδοξα και βλέπουν με θετικά μάτια την καθημερινότητα, ακόμα και τις δυσκολίες της. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και εσείς με αισιοδοξία την καθημερινότητα, μειώνοντας το αίσθημα της ανησυχίας και αυξάνοντας το αίσθημα της ευημερίας.