Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins που μελετούν τον εγκέφαλο και την λειτουργία του, αξιοποιώντας μεθόδους της γνωστικής επιστήμης, διερεύνησαν το αιώνιο φιλοσοφικό ερώτημα: «Μπορούμε να δούμε τον κόσμο αντικειμενικά;». Η απάντησή τους αποτέλεσε ένα ηχηρό «όχι», που βασίστηκε σε σειρά πειραμάτων, στα πλαίσια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένα ψηφιακά γραφικά και διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα είναι σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να διαχωρίσουν την πραγματική ταυτότητα ενός αντικειμένου από την δική τους προσωπική ερμηνεία. Για να εξετάσουν αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση, οι συμμετέχοντες στην μελέτη κοίταξαν στρογγυλά αντικείμενα από απόσταση. Ακόμα και όταν ήταν σίγουροι ότι πράγματι τα αντικείμενα ήταν στρογγυλά, άλλοι τα έβλεπαν ως «ωοειδή» ή με άλλες παραμορφώσεις.

Αντικειμενικότητα VS προσωπική ερμηνεία

«Αυτή η ερώτηση σχετικά με την επιρροή της δικής μας ερμηνείας στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, αποτελεί ένα ανεπίλυτο φιλοσοφικό γρίφο, που συζητάμε εδώ και αιώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος συγγραφέας της μελέτης Chaz Firestone, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογικών και Εγκέφαλων Επιστημών και διευθυντής του εργαστηρίου Hopkins Perception & Mind Laboratory. «Ήταν πραγματικά συναρπαστικό για εμάς να εφαρμόσουμε μια πειραματική προσέγγιση σε αυτό το φιλοσοφικό ερώτημα» συνεχίζει. Όταν οι άνθρωποι αντικρίζουν διάφορα αντικείμενα καθημερινά, ο εγκέφαλος τα αναγνωρίζει συνδυάζοντας ακατέργαστες οπτικές πληροφορίες με ριζωμένες υποθέσεις και γνώσεις για τον κόσμο. Φιλόσοφοι όπως ο John Locke και ο David Hume έχουν αναρωτηθεί από καιρό αν είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε το σχήμα ενός αντικειμένου από την λειτουργία ή την ιδιότητα που εμείς, ως άνθρωποι, έχουμε συνυφάνει σε αυτό. Διαφορετικά αν είναι δυνατή η καθαρά αντικειμενική οπτική της καθημερινότητας.

Η υποκειμενική προσέγγιση παραμείνει

Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνολικά εννέα πειράματα, διαπιστώνοντας τελικά ότι τα αντικείμενα «σφραγίζονται» από την δική μας ερμηνεία. «Η υποκειμενική μας ερμηνεία παραμένει, ακόμα και όταν προσπαθούμε να αντιληφθούμε και να δούμε τον κόσμο στην αντικειμενική του πραγματικότητα» υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Αυτή η διαπίστωση μας εξέπληξε πραγματικά, καθώς περιμέναμε ότι η αντικειμενικότητα θα κυριαρχήσει ανεπηρέαστη από προσωπικές κρίσεις» καταλήγουν.