Από το να χαλαρώσετε στον καναπέ σας μετά από κουραστική ημέρα μέχρι και την απόλαυση του αγαπημένου σας γεύματος, η απόλαυση βραχυπρόθεσμων ευχάριστων δραστηριοτήτων συμβάλλει σε μια ευτυχισμένη ζωή. Οι μικρές στιγμές απόλαυσης που δεν συνδέονται με μακροπρόθεσμους στόχους, μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα της ευτυχίας τόσο όσο και ο αυτοέλεγχος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το University of Zurich και το Radboud University. Όλοι θέτουμε μακροπρόθεσμους στόχους για τον εαυτό μας, όπως το να τρώμε πιο υγιεινά ή να εξελιχτούμε περαιτέρω με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή δεξιότητας. Η επιστημονική κοινότητα έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο για να ανακαλύψει τον τρόπο που μπορούμε να επιτύχουμε γρήγορα αυτούς τους στόχους. Η επικρατούσα άποψη θέλει τον αυτοέλεγχο να συμβάλλει καθοριστικά, καθώς μας βοηθά να θέσουμε σε προτεραιότητα τους μακροπρόθεσμους στόχους έναντι μιας στιγμιαίας ευχαρίστησης.

Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε;

«Ήρθε η στιγμή να επανεξετάσουμε» υποστηρίζει η Katharina Bernecker, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. «Φυσικά ο αυτοέλεγχος είναι σημαντικός, ωστόσο είναι σημαντικό οι επιστημονικές μελέτες για την ανθρώπινη ευτυχία να δίνουν ίση βαρύτητα και στις βραχυπρόθεσμες απολαύσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά. Αυτό διότι σύμφωνα με την παρούσα επιστημονική μελέτη τα άτομα βιώνουν το αίσθημα της ευτυχίας, ακόμα και από βραχυπρόθεσμες απολαύσεις. Για την διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα διαμόρφωσε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν για να αξιολογηθεί κατά πόσο αναγνώριζαν τις άμεσες ανάγκες και κατά πόσο τις εκπλήρωναν. Στο μεταξύ, διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να χαλαρώσουν, ακόμα και αν έκαναν δραστηριότητες που απολάμβαναν εξαιτίας ορισμένων ανησυχητικών σκέψεων αναφορικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.

Η ισορροπία χαρίζει ευτυχία

«Η εκπλήρωση βραχυπρόθεσμων αναγκών και μικρών απολαύσεων δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεται τους μακροπρόθεσμους στόχους. Αυτή η σύγκρουση δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε ωφέλιμη» τονίζουν οι ερευνητές. «Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι και τα δύο είναι σημαντικά και ότι λειτουργούν συμπληρωματικά για την μεγιστοποίηση της ευεξίας και της καλής υγείας. Είναι σημαντικό να βρούμε την προσωπική μας ισορροπία, εκείνη δηλαδή που εξυπηρετεί κάθε άτομο ξεχωριστά και να την διατηρήσουμε στην καθημερινότητά μας» καταλήγουν οι ερευνητές.