Όλοι μπορεί να ξεχάσουμε μικρές λεπτομέρειες ανά διαστήματα και ειδικά όταν η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από εξελίξεις και υποχρεώσεις. Αν και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, η ασθενής μνήμη δεν μας βοηθά ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων μας. Ο παράγοντας της γενετικής παίζει ρόλο στην απώλεια μνήμης, ειδικά σε σοβαρές νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Alzheimer. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στη μνήμη. Μερικές χρήσιμες στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε άμεσα για να ενισχύσετε την μνήμη σας φυσικά, περιλαμβάνουν:

1. Καταναλώστε λιγότερη επεξεργασμένη ζάχαρη

Η κατανάλωση υπερβολικής επεξεργασμένης ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένισης. Μάλιστα, επιστημονική μελέτη έχει αποδείξει ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ασθενή μνήμη και μειωμένο όγκο σε ποικίλες εγκεφαλικές περιοχές, ιδιαίτερα στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε να μειώσετε την ζάχαρη, καθώς όχι μόνο θα ενδυναμώσετε την μνήμη σας αλλά θα βελτιώσετε την συνολική εικόνα της υγείας σας.

2. Βρείτε λίγο χρόνο για διαλογισμό

Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Η εξάσκηση του διαλογισμού έχει θεωρηθεί από πολλούς χαλαρωτική και καταπραϋντική ενώ έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ότι μειώνει το άγχος, το αίσθημα του πόνου και την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην ενισχυμένη μνήμη. Ταυτόχρονα ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου, που περιέχει κυτταρικά σώματα νευρώνων και που τείνει να μειώνετε καθώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας αρνητικά την μνήμη και την γνωστική λειτουργία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε άτομα όλων των ηλικιών, από άτομα 20 ετών έως τους ηλικιωμένους.

3. Κοιμηθείτε αρκετά

Ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ποικίλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Μεταξύ άλλων, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία ενοποίησης της μνήμης, κατά την οποία οι βραχυπρόθεσμες μνήμες ενισχύονται και μετατρέπονται σε αναμνήσεις μεγάλης διάρκειας. Για αυτό το λόγο οι ειδικοί τον τομέα της υγείας συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ για να επωφελούνται από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου.