Αν θέλετε να βελτιώσετε την στοματική σας υγιεινή, τότε εκτός από τα τακτικό πλύσιμο των δοντιών και τα check – up με τον γιατρό σας, ίσως να θελήσετε να εντάξετε τις ακόλουθες τροφές στην καθημερινά σας διατροφή. Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε μειώνοντας τα γνωστά «comfort food», καθώς μπορεί να είναι γευστικά αλλά δεν κάνουν καλό στα δόντια και τα ούλα μας. Για ισχυρά δόντια, θα ήταν καλό να εστιάσετε σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, πλούσια σε φυτικές ίνες, που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το στόμα σας, όπως το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τρόφιμα χωρίς σημαντική θρεπτική αξία. Τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την στοματική σας υγιεινή, περιλαμβάνουν:

Τροφές που μπορείτε να επιλέξετε

1. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν μια ιδανική επιλογή για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη D, θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος, με ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του να είναι η μείωση της φθοράς των δοντιών. Η βιταμίνη D λειτουργεί συνεργικά με τις βιταμίνες Α και K2 για την παροχή ασβεστίου στα δόντια, ενισχύοντας το σμάλτο από μέσα προς τα έξω. Η ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο σμάλτο. Τα λιπαρά ψάρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3. Τα λιπαρά ωμέγα-3 υποστηρίζουν την υγεία των ούλων και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων της περιοδοντίτιδας.

2. Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε αντίθεση με τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, βοηθούν το στόμα να παράγει περισσότερα βακτήρια που μειώνουν τα νιτρώδη. Με τη σειρά του, τόσο το στόμα όσο και το καρδιαγγειακό σας σύστημα επωφελούνται από την αύξηση του νιτρικού οξειδίου. Τα πιο σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι τα καλύτερα για τα δόντια, καθώς έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα που τα δόντια σας παίρνουν για να ενισχύσουν τη δομή τους. Δοκιμάστε το λάχανο, το σπανάκι, το kale και το σπανάκι.

3. Γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια

Ενώ τα όξινα τρόφιμα μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια, το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν την στοματική υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. Τόσο το γκρέιπφρουτ όσο και τα πορτοκάλια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και τους συνδετικούς ιστούς μέσα στο στόμα. Επιβραδύνει την πρόοδο της φλεγμονής των ούλων που διαφορετικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην ασθένειά τους.