Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να έχετε λαμπερά μαλλιά, απαλό δέρμα και φωτεινό χαμόγελο. Τι γίνεται όμως με την ευαίσθητη περιοχή; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές καλοκαιρινής περιποίησης προκειμένου να διατηρήσετε την ευαίσθητη περιοχή σας υγιή και να αποφύγετε ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, μυκητιάσεις, κακοσμία και άλλες δυσάρεστες… εκπλήξεις.

*Απομακρύνετε την υγρασία

Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων. Έτσι, μετά το ντους φροντίστε να σκουπίζετε ελαφρώς την ευαίσθητη περιοχή με μια καθαρή πετσέτα, την οποία αλλάζετε τακτικά. Στην παραλία, καλό είναι να φοράτε στεγνό μαγιό μετά τις βουτιές.

*Μην κάθεστε στην άμμο

Για να αποφύγετε τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εντοπίζονται στην άμμο και τις ξαπλώστρες, μην ξεχνάτε να απλώνετε την πετσέτα σας πάνω από την ψάθα.

*Επιλέξτε βαμβακερά υφάσματα

Ένα βαμβακερό και άνετο εσώρουχο αποτρέπει την εφίδρωση της περιοχής που μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις και δυσφορία.

*Πλύνετε την περιοχή με το σωστό καθαριστικό

Όσο κι αν αγαπάτε τις έντονες μυρωδιές στα αφρόλουτρα, αυτές οι συνθέσεις δεν είναι κατάλληλες για την ευαίσθητη περιοχή. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα εξειδικευμένο καθαριστικό που σέβεται το pH και τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής και φροντίστε να το χρησιμοποιείτε και μετά την ερωτική επαφή.

*Αποφύγετε τα μωρομάντιλα

«Αφού είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών, γιατί να μην είναι και για εμένα;», ίσως αναρωτηθείτε. Ωστόσο, το pH της ευαίσθητης περιοχής των μωρών είναι διαφορετικό από το δικό σας και τα μωρομάντιλα μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας σας. Άλλωστε, στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα μαντιλάκια που προορίζονται συγκεκριμένα για τον καθαρισμό της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής.

*Μην κάνετε υπερβολές

Μην υπερβάλλετε με τον καθημερινό καθαρισμό της περιοχής, γιατί έτσι μπορεί να διαταράξετε τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής. Περιοριστείτε στο πλύσιμο 1-2 φορές την ημέρα.

*Επιλέξτε έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας

Καταναλώνοντας τις σωστές τροφές μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη υγεία της ευαίσθητης περιοχής σας. Για να βελτιώσετε την υγεία του κόλπου σας, φροντίστε να τρώτε ένα συνδυασμό πρεβιοτικών τροφών, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ωμά πράσα, με προβιοτικά τρόφιμα, όπως γιαούρτι και κεφίρ, να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς και καλά λιπαρά, να αποφεύγετε τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη και να μένετε ενυδατωμένη.

*Συμβουλευτείτε τη γυναικολόγο μας

Για ό,τι σας προβληματίζει σχετικά με την ευαίσθητη περιοχή σας και γενικά για ό,τι απορία τέτοιας φύσεως έχετε, ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να σας συμβουλεύσει δεν είναι άλλος από τη γυναικολόγο σας. Μην διστάζετε, λοιπόν, να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας.