Αξεπέραστοι συγγραφείς, που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ

Αυτή την εβδομάδα

Aντρε Ζιντ

Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης

Ο νομπελίστας συγγραφέας εμπνέεται από τη σπουδαία μυθική μορφή και γράφει την καλύτερη αλληγορική φάρσα, που επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές συγγραφέων.

Τα «Τέλματα» και «Ο Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης» είναι δύο «από τις τρεις αλληγορικές φάρσες που έγραψε ο Ζιντ. Το 1893, θέλοντας να ξεφύγει από την πνιγηρή ατμόσφαιρα των λογοτεχνικών σαλονιών και να απελευθερωθεί από την πουριτανική διαπαιδαγώγησή του, ο νεαρός Αντρέ Ζιντ φεύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Αφρική, όπου ανακαλύπτει την απόλαυση και την ηδονή. Επιστρέφοντας μεταμορφωμένος και αναζητώντας μια διέξοδο στην αποξένωση που ένιωθε, αποφασίζει να γράψει τα «Τέλματα», όπου η γραφή του, απελευθερωμένη πια όπως κι εκείνος, τον οδηγεί στη σύλληψη της ιδέας της ελεύθερης ή αναίτιας πράξης, την οποία ενδυναμώνει με ένα σύμβολο στον «Προμηθέα ελεύθερο δεσμώτη», για να την τελειοποιήσει στα «Υπόγεια του Βατικανού» στο πρόσωπο του Λαφκάντιο.

Ο Αντρέ Ζιντ γεννήθηκε το 1869 στο Παρίσι από έναν προτεστάντη πατέρα και μια καθολική μητέρα. Ζει δύσκολα παιδικά χρόνια, εν μέρει λόγω του θανάτου του πατέρα του και εν μέρει λόγω των ασθενειών που τον ταλαιπωρούν. Το 1891 εκδίδει ανώνυμα το ποιητικό κείμενο «Τα τετράδια του Αντρέ Βαλτέρ». Το 1893, σε ένα ταξίδι του στην Αλγερία θα έχει την πρώτη του ομοφυλοφιλική εμπειρία. Το 1895 παντρεύεται την εξαδέλφη του σε ένα γάμο που θα μείνει για πάντα λευκός. Την ίδια χρονιά εκδίδει τα «Τέλματα» και τέσσερα χρόνια αργότερα το «Προμηθέας ελεύθερος δεσμώτης». Το 1937, δημοσιεύοντας τις εντυπώσεις του από ένα ταξίδι στην ΕΣΣΔ θα κάνει γνωστή τη ρήξη του με το κομουνιστικό κίνημα. Το 1947 του απονέμεται το Νoμπέλ Λογοτεχνίας. Στις 19 Φεβρουαρίου 1951 πεθαίνει στο σπίτι του στο Παρίσι από πνευμονικό οίδημα. Ενα χρόνο αργότερα ένα διάταγμα της Ανωτάτης Ιεράς Συναθροίσεως κατατάσσει το σύνολο του έργου του στον Πίνακα απαγορευμένων από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία βιβλίων.

Μαζί

Κλασική Νουάρ Λογοτεχνία

Mυστήριο, αγωνία, καταιγιστική δράση, ανατροπές στα καλύτερα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας.

Αυτή την εβδομάδα

Καταδίωξη στη Βενετία

Από τη μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος Πατρίσια Χάισμιθ

Μία θανάσιμη καταδίωξη, όπου η αγωνία κορυφώνεται μέχρι την τελική σύγκρουση

Οταν η νεαρή σύζυγος του Ρέι Γκάρετ αυτοκτονεί, ο κόσμος του καταρρέει. Για πρώτη φορά στην ξέγνοιαστη ως τότε ζωή του, πρέπει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Εκτός από τον πόνο του, έχει να αντιμετωπίσει και την οργή του πεθερού του, Εντουαρντ Κόουλμαν, που πιστεύει πως ο Ρέι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο της κόρης του.

Ο Κόουλμαν πυροβολεί τον Ρέι και, νομίζοντάς τον νεκρό, φεύγει για τη Βενετία. Ο Ρέι όμως θα τον ακολουθήσει ως εκεί, ελπίζοντας να βρει ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά του. Μέσα στα σοκάκια της γραφικής πόλης παραμονεύουν ο ένας τον άλλο, ο Κόουλμαν για να εκδικηθεί και ο Ρέι για να ξαλαφρώσει από το βάρος μιας αόριστης ευθύνης. Σε αυτή τη θανάσιμη καταδίωξη οι ρόλοι κυνηγού και κυνηγημένου εναλλάσσονται και η αγωνία κορυφώνεται μέχρι την τελική σύγκρουση.

Η Πατρίσια Χάισμιθ κάνει τους πιο παράλογους χαρακτήρες να μοιάζουν απόλυτα λογικοί, σε σημείο που ο αναγνώστης νιώθει ότι ταυτίζεται απόλυτα με τον πιο ψυχοπαθή δολοφόνο.

Ακόμη

MEGA Σταυρόλεξα

Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της σειράς «ΕΚΜΕΚ ΠΑΓΩΤΟ»;

Ποιο ήταν το επώνυμο της Χριστίνας στη «ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ»;

Κρυπτόλεξα, γρίφοι, κουίζ, παιχνίδια, εμπνευσμένα από τις πιο αγαπημένες εκπομπές και σειρές του MEGA

Μία πρωτότυπη έκδοση για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης & ψυχαγωγίας!

Επίσης

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

Η Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη στην πρωινή ενημέρωση του MEGA

Υγεία. 10 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τους ιούς

Fitness trends. Από τη Ζωή Δημητράκου

Ασφάλεια στη θάλασσα. Οι κινήσεις που σώζουν

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Προμηθέας, ο ελεύθερος δεσμώτης»: €0,55 και «Καταδίωξη στη Βενετία»: €1,00)