Όλοι θέλουμε ένα λαμπερό και αφοπλιστικό χαμόγελο, το οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε μέσα από την συνεπή φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής, που περιλαμβάνει το τακτικό πλύσιμο των δοντιών και τα check-up στον οδοντίατρο. Αν θέλετε να ενισχύσετε την καλή στοματική υγιεινή θα ήταν καλό να εστιάσετε σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, πλούσια σε φυτικές ίνες, που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο.

Ποια τρόφιμα να αποφύγετε

Για υγιή δόντια και ούλα θα ήταν καλό να αποφύγετε τις γνωστές… λιχουδιές που περιλαμβάνουν τα «comfort food», καθώς μπορεί να είναι γευστικά αλλά δεν ωφελούν την στοματική σας υγιεινή. Μεταξύ άλλων θα ήταν καλό να αποφύγετε:

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα θεωρούνται από πολλούς υγιεινά σνακ. Αν και ισχύει πολλά από αυτά, όπως τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα και οι σταφίδες είναι κολλώδη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσουν εύκολα στα δόντια και στις σχισμές ανάμεσά τους προκαλώντας εκτεταμένη φθορά. Εάν σας αρέσει να τρώτε αποξηραμένα φρούτα, μην ξεχνάτε να πλένετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε νήμα αμέσως μετά. Μπορείτε ταυτόχρονα να δοκιμάσετε και την φρέσκια εκδοχή τους, η οποία παραμένει γλυκιά δίχως την επιπλέον ζάχαρη.

Ζελεδάκια

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζάχαρη βλάπτει τα δόντια. Ωστόσο, τα ζελεδάκια περιέχουν περιέχει περισσότερα και διαφορετικά είδη οξέων που είναι πιο σκληρά στα δόντια σας. Επιπλέον, επειδή έχουν την υφή του λάστιχου, μπορεί να κολλήσουν στα δόντια σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας μεγαλύτερη φθορά. Αν θέλετε μια γλυκιά απόλαυση, θα ήταν καλύτερο να καταναλώσετε ένα κομμάτι σοκολάτας, το οποίο μπορείτε να μασήσετε εύκολα, δίχως να παραμένει κολλημένο έπειτα.

*Πατατάκια

Τα πατατάκια αποτελούν για πολλούς την ένοχη απόλαυση στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν. Ωστόσο, αποτελούνται κυρίως από άμυλο το οποίο μετατρέπεται σε ζάχαρη που μπορεί να παγιδευτεί μέσα και ανάμεσα στα δόντια, τροφοδοτώντας τα βακτήρια του στόματος. Μάλιστα σπανίως περιοριζόμαστε σε μικρή ποσότητα κι έτσι η παραγωγή οξέος είναι εκτενέστερη και παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο στόμα. Για αυτό είναι σημαντικό αφού καταναλώσετε πατατάκια, να πλένετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείται νήμα για να αφαιρέσετε οτιδήποτε έχει παγιδευτεί στις σχισμές.