Αν και τα οφέλη της γυμναστικής για την σωματική υγεία είναι γνωστά και ιδιαίτερα δημοφιλή, τείνουμε να.. παραμελούμε εκείνα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Η επιστημονική κοινότητα μάλιστα, υποστηρίζει ότι πολλές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της φυσικής άσκησης και για την ψυχική υγεία. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων πριν ακόμα εκδηλωθούν ενώ μελέτες τονίζουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα πολλών υφιστάμενων ψυχικών ζητημάτων.

Η γυμναστική προάγει την ευεξία

Η τακτική φυσική άσκηση αποτελεί μια ιδιαίτερα καλή στρατηγική που θα ενισχύσει τόσο την υγεία του οργανισμού όσο και τα επίπεδα των ψυχικών αντοχών και της θετικής σας ενέργειας. Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι ενισχύει τη διάθεση, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και προάγει τον ποιοτικό ύπνο. Αυτό διότι η άσκηση μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη ενώ αυξάνει ταυτόχρονα τις ενδορφίνες, ορμόνες που εντείνουν το αίσθημα της ικανοποίησης και της ευχαρίστησης, δίνοντας στη καλή σας διάθεση μια έξτρα «ώθηση».  Η φυσική δραστηριότητα παράλληλα σας αποσπά από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, όπως η ανησυχία ή τα πιθανά ανησυχητικά σενάρια. Καθώς γυμνάζεστε το μυαλό σας απομακρύνεται για λίγο από τα προβλήματά σας ή οδηγήστε σε μια πιο… ζεν κατάσταση, όπως μπορεί να συμβεί με την yoga.

Τα είδη για καλή ψυχική υγεία

Πολλά είναι τα είδη της γυμναστικής που προάγουν την καλή ψυχική υγεία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να περάσετε μια δοκιμαστική περίοδο, προκειμένου να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι ποιο είδος σας ταιριάζει περισσότερο. Ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές κερδίζει η yoga, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως και δύσκολη. Η πιο κοινή μορφή αποτελεί την hatha yoga, που περιλαμβάνει διατάσεις του σώματος, ελεγχόμενη αναπνοή και περιόδους διαλογισμού. Διαφορετικά μπορείτε να δοκιμάσετε το κλασικό τρέξιμο ή και το περπάτημα παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, δραστηριότητα που συνδυάζει τα οφέλη της γυμναστικής και της καλής παρέας.