Κάθε άνθρωπος θέλει να διατηρήσει την υγεία του στα καλύτερα της. Όταν όμως η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από υποχρεώσεις και απρόοπτα, οι περισσότεροι «θυσιάζουμε» την προσωπική μας φροντίδα, σωματική και ψυχική, προκειμένου να τα φέρουμε εις πέρας. Παράλληλα έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ποικίλοι στόχοι υγείας, όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της διατροφής ή και η απώλεια βάρους χρειάζονται εκτεταμένη πολύωρη προσπάθεια, με αποτέλεσμα γρήγορα να απογοητευόμαστε, καθώς το ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα μπορεί να μην μας το επιτρέπει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς μπορείτε να βελτιώσετε την εικόνα της υγείας σας, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σας, υιοθετώντας ορισμένες υγιεινές συνήθειες.

1. Προσέξτε τα σνακ και την… υγεία σας

Στην τσάντα, στο γραφείο ακόμα και στο πάγκο της κουζίνας σας είναι σημαντικό να αφήνετε υγιεινά σνακ καθώς οι… λιγούρες μπορούν εύκολα να «εκτροχιάσουν» τις απόπειρές σας για την υιοθέτηση μιας πιο ισορροπημένης διατροφής. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν λιγούρες για διάφορα είδη φαγητό σε καθημερινή βάση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα ανθυγιεινών τροφίμων. Για αυτό γεμίστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας με υγιεινά σνακ, όπως τα φρούτα ενώ για τις περιπτώσεις που βρίσκεστε εν κινήσει μπορείτε να έχετε μαζί σας ξηρούς καρπούς ή και λίγη μαύρη σοκολάτα.

2. Ναι στις σκάλες, όχι στο ασανσέρ

Για να γυμναστείτε δεν χρειάζεστε απαραιτήτως το γυμναστήριο, καθώς μπορείτε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα καθημερινά επιλέγοντας να ανεβείτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ. Οι σκάλες φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μακροπρόθεσμα, αφού σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη τα άτομα που ανεβαίνουν τουλάχιστον οκτώ ορόφους σκάλες καθημερινά έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με τα άτομα που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους καθισμένοι. Επιπλέον οι σκάλες μπορεί να σας «γλιτώνουν» πολύτιμο χρόνο, αφού φαίνεται πως είναι πιο γρήγορες από τον ανελκυστήρα κατά 23.5 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα.

 3. Λίστα και ψώνια με… γεμάτο στομάχι

Πριν πάτε για ψώνια δημιουργήστε μια λίστα με βάση όλα όσα έχετε στο σπίτι αλλά και με τα υγιεινά γεύματα που θέλετε να απολαύσετε μέσα στην εβδομάδα, καθώς έτσι θα αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν λίστες είναι πιο πιθανό να τρώνε πιο υγιεινά και να έχουν λιγότερο βάρος. Εξίσου σημαντικό με την δημιουργία λίστας είναι ψωνίζετε με γεμάτο στομάχι, καθώς όχι μόνο είναι πιο πιθανό να αποφύγετε τις ανθυγιεινές παρορμήσεις, αλλά πιθανότατα θα εξοικονομήσετε και χρήματα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όταν ψωνίζουν με άδειο στομάχι.

4. «Αποσυνδεθείτε» από την τεχνολογία μία ώρα πριν κοιμηθείτε

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την υγεία του οργανισμού. Φαίνεται όμως ότι η τεχνολογία όπως και άλλες «πηγές» τεχνητού φωτός μας κρατούν ξάγρυπνους. Αυτές οι συσκευές εκπέμπουν μπλε φως, ένα είδος φωτός που είναι κοινό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές σας μπορεί να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό σας, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι πράγματι είναι ημέρα. Για αυτό είναι σημαντικό να αφήνετε στην άκρη το κινητό, το τάμπλετ ή και τον υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένης και της τηλεόρασης, τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Ακολουθήστε το στο Google News