Ζούμε σε μια γρήγορη εποχή, όπου οι υποχρεώσεις φαίνεται πως ολοένα αυξάνονται, ανεξάρτητα από την προσωπική μας προσπάθεια να τις φέρουμε εις πέρας, προκειμένου να βρούμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Αρωγός στις πολλές υποχρεώσεις είναι το κινητό μας τηλέφωνο, που μπορεί να μας υπενθυμίζει όλα όσα ξεχνάμε πάνω στην βιασύνη και μας κρατά διαρκώς συνδεδεμένους με όλα όσα χρειαζόμαστε. Η επίδραση όμως των smart phones φαίνεται πως είναι διττή, αφού δεν είναι λίγα τα φαινόμενα εκτεταμένης χρήσης, σε τέτοιο βαθμό που γίνεται λόγος για εθισμό. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ohio συνέδεσε το αίσθημα πανικού που μπορεί να αισθανθεί κανείς χωρίς το κινητό του με τα γενικά συναισθήματα της ανεπάρκειας και της κατωτερότητας.

Πώς επηρεάζει το φύλο την εξίσωση;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Computers in Human Behavior Reports, διαπίστωσε ότι το φύλο δεν έχει καμία σχέση με το αν οι άνθρωποι αισθάνονται ανήσυχοι ή όχι όταν δεν έχουν μαζί το κινητό τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι που αισθάνονται ανησυχία ή αμηχανία τείνουν να είναι πιο ανήσυχοι και ιδεοψυχαναγκαστικοί στην καθημερινή τους ζωή συγκριτικά με τους άλλους, σύμφωνα με τη μελέτη. Μία από τις συγγραφείς της μελέτης, η Ana-Paula Correia, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα εκπαιδευτικών μελετών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο το περιέγραψε ως το αίσθημα πανικού που αισθάνεται κανείς όταν σκέφτεται ότι ξέχασε το κινητό του στο σπίτι.

Ωφέλιμη VS παρεμβατική χρήση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν το smartphone τους κάθε μέρα, τόσο περισσότερο άγχος ανέφεραν ότι αισθάνονται χωρίς το τηλέφωνό τους. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γυναίκες, χωρίς όμως να διαπιστώνεται σύνδεση ανάμεσα στο φύλο και το αίσθημα φόβου ή πανικού χωρίς το κινητό. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ της κανονικής χρήσης smartphone που ωφελεί τη ζωή ενός ατόμου, όπως είναι η βίντεο-κλήση με αγαπημένα πρόσωπα ή και χρήση του για την εργασία και της χρήσης που παρεμβαίνει στη ζωή ενός ατόμου. Αυτή περιλαμβάνει το έντονο αίσθημα άγχους όταν βρισκόμαστε μακρυά από το κινητό.

Το κινητό ως εργαλείο διαχείρισης του άγχους;

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν ένταση μπορεί να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους ως εργαλείο για την διαχείριση του άγχους. Αυτό το φαινόμενο αποδεικνύει με το καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τους ερευνητές ότι το κινητό ορισμένες φορές είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια συσκευή για τηλέφωνα και μηνύματα αφού τα άτομα χρησιμοποιώντας το αισθάνονται συνδεδεμένα, γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και κυρίως μπορούν να αλληλεπιδράσουν. Επομένως, η απομάκρυνση από το κινητό ή ακόμα και η «πεσμένη» μπαταρία μπορεί να διακόψει αυτήν την σύνδεση, προκαλώντας σε μερικά άτομα το αίσθημα της αναστάτωσης.