Είναι φυσιολογικό ορισμένες ημέρες να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι από άλλες. Αν όμως παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε καθημερινά ολοένα και πιο έντονα το αίσθημα της κούρασης ή της κόπωσης, μάλλον ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσετε τις συνήθειες σας και να αλλάξετε αυτές που «κλέβουν» δίχως να το συνειδητοποιείτε την ενέργειά σας. Ειδικά στην περίπτωση που έχετε δοκιμάσει να ξεκουραστείτε, σωματικά και ψυχικά και το αίσθημα της κόπωσης παραμένει, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές αλλαγές για να βελτιώσετε κατά πολύ τα επίπεδα ενέργειάς σας.

*Πόσο κοιμάστε;

Είναι προφανές ότι οι λίγες ώρες ύπνου δεν είναι αρκετές για να ξεκουραστείτε, ειδικά αν το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο από υποχρεώσεις. Εάν κοιμάστε συχνά λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε εξάντληση. Εκτός αυτού όμως αυξάνονται και οι πιθανότητες αύξησης βάρους, ατυχημάτων, διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων ενώ μειώνεται η ανοσία του οργανισμού, η καλή σας διάθεση και η ισχυρή σας μνήμη. Αυτό που επίσης μπορεί να ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι το κουμπί της… αναβολής. Αν και πατώντας το νομίζετε ότι κερδίζετε μερικά λεπτά έξτρα ύπνου, στην πραγματικότητα δεν επωφελείστε, καθώς ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να φτάσετε τον ύπνο αποκατάστασης, οπότε ξεκουράζεστε πραγματικά.

*Τρώτε πρωτεΐνη;

Εάν το συνηθισμένο σας πρωινό περιλαμβάνει θερμιδικά σνακ ή περιορίζεται σε μια σκέτη κούπα καφέ, έχει έρθει ώρα να το αλλάξετε. Αποφύγετε αρχικά τους υδατάνθρακες στο πρωινό, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με την απότομη μείωσή της να σας προκαλεί έντονη υπνηλία. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε την πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα και επιλέξτε σνακ με ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη αποτρέπει τις απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας την ενέργειά σας στα ύψη.

*Μήπως κάθεστε πολύ;

Μοιάζει παράδοξο αλλά μπορεί η καθημερινή κόπωση να είναι το μήνυμα που σας «στέλνει» το σώμα για να σας ειδοποιήσει ότι χρειάζεται περισσότερη δραστηριότητα. Η άσκηση αυξάνει την λειτουργία του μεταβολισμού σας, βελτιώνει την διάθεσή και σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. Για να αυξήσετε τα επίπεδα δραστηριότητας δεν χρειάζεται να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο, αφού αρκούν μόλις είκοσι λεπτά βαδίσματος την ημέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη της γυμναστικής.

*Πόσο γελάτε;

Το γέλιο ανάμεσα στα πολλά του οφέλη, φαίνεται πώς αυξάνει και την ενέργειά μας. Παρακολουθήστε μια αστεία ταινία, διαβάστε ένα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα ή δείτε την αγαπημένη σας κωμική ταινία. Βρείτε λίγο χρόνο και αφιερώστε τον στα αγαπημένα σας πρόσωπα. «Αφεθείτε» σε μια αγαπημένη δραστηριότητα κάθε μέρα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Δοκιμάστε κάτι νέο, όπως εκείνο που αναβάλλετε τόσο καιρό επειδή δεν έχετε χρόνο. Ακόμη και οι μικρότερες αλλαγές μπορούν να «ταρακουνήσουν» την ρουτίνα σας, ανανεώνοντας την καθημερινότητα αλλά και την ενέργειά σας.